Menu 

Bebin put do prvih koraka je pun uzbuđenja. Vi bebi možete da pomognete da prohoda sa ovim savetima.

Ipak, trebate imati na umu da će to beba učiniti onda kada ona oseti da je spremna. Naravno, ovi potezi mogu joj samo olakšati put, pa i malo je pogurati, pa će dok se okrenete već trčkarati po kući.

Hodalica ili skakaonica

Bilo je mnogo priče protiv hodalica. Neka istraživanja su pokazala da nisu baš najbezbednije za decu. U Kanadi je njihova prodaja čak zabranjena, jer su povrede dece u hodalicama bile zaista česte. Uz to, hodalice mogu uticati na to da dete kasnije prohoda. Ako je često u hodalici duže će mu trebati da stekne osećaj da može da se održava samo na nogama. Zato je ne koristite ili budite na oprezu i koristite je što ređe.

pomognete da prohoda Bolji izbor su skakonice na naduvavanje, ali dete mora biti pod vašim nadzorom. Skakonice mogu da podstaknu dete da ojača noge i da stekne sigurnost. Potrebno je da naučite dete da može koordinisati telo i kontrolisati kretanje nogama. Naravno i njih ne treba upotrebljavati prečesto, jer efekat može biti suprotan. Najbolji je izbor da dete učite sami da hoda, povremeno, od puzanja do prvog samostalnog stajanja, pa onda do hodanja.

Leđa i puzanje

Najvažniji, da dete brže prohoda, su leđni mišići. Dok je manje dete trebate stavljati da leži na stomačiću. Tako će se podizati i raditi neke vrste vežbi za leđa. Stavite igračke oko njega, podstičite ga da diže glavu i vrat. Naravno, i puzanje je važno, definitivno bolje od hodaljke. Dete jača tako i mišiće ruku i nogu. Dete u ovom periodu mora biti pod pojačanim nadzorom, pazite da sklonite teške kristalne posudice i druge stvari koje ono može dohvatiti i srušiti na sebe.

Vežbe

Pored vežbi – ležanje na leđima i puzanje, deci treba dozvoliti da dohvataju stvari. Stavite nešto što žele na mesta gde im je to teže dohvatiti. Trudiće se više i možda i nesvesno prohodati. Dobar savet je i da detetu date nešto da gura, na šta će se oslanjati, tako će se lagano podizati u uspravan položaj. Naravno, budite tu u blizini u slučaju padova.

Bosonogi

pomognete da prohoda

Iako se plašite prehlada dete bi trebalo ponekad pustiti da oseti čvrsto tlo bosim nogama. Debele čarapice i papučice mogu ga učiniti nesigurnim, kao i mekši podovi. Kada dete vodite za ručice i učite ga da hoda neka to bude na čvrstom podu, bez tepiha.

Ovo je za bebu vreme istraživanja, ali često i rizičan period. Radoznali su, hvataju sve što mogu dohvatiti ručicama, lako mogu da padnu i da se udare. Budite u ovom periodu posebno na oprezu, ali imajte na umu da detetu treba podrška i podsticaj.

Pročitajte i .

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Mirjana Janecic

    Sve ovo smo radili sa sva tri sina a da nisam ni znala i sva trojica su prohodali izmedju 10. i 11. meseca

  2. Suzana Ševaljević Džogaz

    pa sve zavisi od djeteta ako pokazuje da hoce treba mu malo pripomoci a ako se plasi treba ga pustiti dok sam ne bude spreman…nista na silu !!

Napišite komentar