Menu 

Neke od priprema da uštedite na grejanju ove zime kreću već sada. Donosimo vam neke standardne, ali i neke zanimljive predloge.

Nije važno kakvu vrstu grijanja imate u vašoj kući ili stanu. Ove zime možete i do 30 odsto uštedeti na grejanju, ako vaš dom “ušuškate” kako treba i budete sledili ovih par saveta.

Najjednostavniji saveti

Ako začepite sve rupe i rupice ili najjednostavnije – stavite urolane peškire ili valjkaste jastučiće oko vrata i prozora možete uštedeti od 5 do 30 odsto na grejanju. Takođe, možete sami napraviti zanimljive valjke za vrata od starih visokih, šarenih čarapa. Samo nogavice napunite vunom ili komadićima bilo kakvog materijala, ušijete i poredate kraj prozora i vrata. Možete čak napraviti “zmijice”, “glistice” ili “zamjeve”. (Pronađite inspiraciju u tekstu ).

Ukoliko imate kamin, kada stigne velika zima najbolje je da ga zatvorite kada ga ne koristite. On izvlači topli vazduh iz kuće. Takođe, on nije dobar izbor ako vam treba dodatno, pojačano grejanje.

Ako imate ventilator na lusteru imajte na umu da on nije rezervisan samo za letnje vreme. Uključite ga na najsporije da lagano ravnomerno raspoređuje topli vazduh u kući. Pomeraće ga sa visine, gde se penje, prema podovima i biće toplo, ravnomerno, u celoj prostoriji.

Takođe, možete nabaviti folije za stakla, koje vam pomažu da sačuvate toplotu u kući, a mnogo su jeftinija opcija od novih prozora.

Ostavite rernu otvorenu nakon korišćenja, jer ćete zagrejati prostorije – otvorite i kuhinjska vrata da toplota pređe i u druge sobe.

Investicije

Najznačajniju uštedu energije dobićete sa malo većim promenama. Proverite krov, tavan i instalacije. “Ušuškajte” i zakrpite gde je potrebno. Možete poboljšati i krovne instalacije. Proverite dimnjake i šporete. Ukoliko imate sopstveni sistem grejanja u kući proverite radijatore i peći. Ili ako ste u mogućnosti instalirajte jedan ovakav sistem u svom domu.

Kako vi “ušuškavate” svoj dom prted zimu? Šta radite da uštedite na grejanju?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. babaroga

    Mi smo stavili vešalicu za kapute na drvena ulazna vrata sa staklom. Zaista pomaže, naravno, sa kaputima na njoj, jer u hodniku nemamo grejanje, sva toplota ode tamo, pa kroz ne baš dobra vrata napolje.
    Planiramo da napravimo i šalukatre/ žaluzine, dobro će nam doći uveče da zadrže toplotu, a i neće dati snegu da napada do prozora.
    Naravno, zimi su navučene zavese stalno, a čim padne mrak i draperije. Oseti se razlika u toploti prostorije sa jedne i druge strane draperije.
    Nemamo ventilator na plafonu, ali imamo jedan mali od napajanja blizu peći na gas, pomaže da se brže raširi topao vazduh.

Napišite komentar