Menu 

Malo je onih koji se tokom decembra i janura uspeju suzdržavati i pridržavati zdravog načina ishrane pored svih onih prazničnih đakonija koje obično pripremamo. Donosimo vam najvažnije savete koje morate poštovati ukoliko želite dobru probavu.

Izbegavajte piti puno tečnosti za vreme jela. Tečnost tokom jela razblažuje prirodne probavne enzime što otežava varenje teške zimske hrane. Jedite manje obroke tokom dana, polako mezite i ne pretrpavajte se odjednom, na taj način će varenje biti olakšano i hrana vam neće teško pasti na želudac.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dobro žvaćite hranu. Ovo je savet koji ste od mame čuli nebrojeno puta i zaista treba da ga primenite. Žvakanjem, hranu mešate sa probavnim enzimima što olakšava varenje.

Nemojte jesti pred spavanje. Vašem organizmu je potrebno određeno vreme da probavi svu tu hranu, a to će teže obaviti ukoliko ste u vodoravnom položaju. Upravo iz tog razloga pokušajte jesti ranije jer bi vas po noći mogla mučiti žgaravica.

Nemojte jesti kad ste pod stresom. Ne biste verovali, ali i raspoloženje u kojem se nalazimo utiče na to kako će želudac variti hranu. Izbegavajte da jedete kada ste nervozni ili pod stresom, stvorite sebi opuštajuću atmosferu pred svaki obrok. Ako vas je na prazničnoj večeri uznemirila rodbina, škakljivim pitanjima, ne sedajte za sto dok se ne smirite.

Jedite više fermentisane hrane. Jogurt, kefir, kombuha i kiseli kupus su namirnice koje su vam potrebne da bi vaša probava radila kao sat. One su bogate dobrim bakterijama koje pospešuju rad digestivnog trakta.

Koristite probiotike. Tokom ovog prazničnog perioda obavezno koristite probiotike, popijte jednu kapsulu svako jutro na prazan stomak. Odaberite probiotike koji obnavljaju crevnu mikrofloru i podstiču dobar rad creva.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Uz masna jela jedite salatu začinjenu jabučnim octom. Enzimi iz zelene salate pospešuju probavu dok jabukovo sirće stimuliše prirodnu produkciju hidrohlorične kiseline koja utiče na proteine probave. Ako imate čir na želucu onda izbegavajte jabukovo sirće.

Pijte čaj od mente i đumbira. Obe vrste čaja dokazano pospešuju varenje i najbolji efekat imaju ukoliko se piju između ne za vreme obroka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar