Menu 

Jeste li se ikad zapitali da li neke vaše zdrave navike loše utiču na okolinu?  Otkrivamo vam pet svakodnevnih navika koje sigurno odrađujete bez razmišljanja, a kojima zagađujemo vodu.

Umivanje lica. Ne biste verovali, ali sredstva za čišćenje lica koja u sebi sadrže one sitne male kuglice obično su napravljene od plastike. Takvi materijali ne samo da se nalaze u sredsvima za čišćenje lica već i u pilinzima za telo, te pastama za zube. Pored toga, što mogu biti veoma štetne ako ih progutate, te male čestice upijaju toksine iz okoline i završavaju u vodi gde ih jedu ribe. Da biste izbegli ove čestice izbegavajte sredstva koja u sebi sadrže polietilen ili polipropilen.

2325518552_04734cd053_z

Šetnja sa psom. Naučno je dokazano da pseći izmet može sadržati neke toksične materije koje zagađuju okolinu i mogu doći do vode. Upravo iz tog i još mnoštva drugih razloga obavezno kupite izmet za vašim psom. Neka to ne bude izuzetak, već pravilo.

Korištenje toaleta. Iako je korištenje toaleta nešto bez čega sigurno ne možemo treba da budete oprezni šta bacate u wc šolju. Vlažne maramice odnosno vlažni toalet papir za decu može napraviti veliku štetu vodenom sistemu jer se bez obzira na to šta piše na pakovanju ne rastavara u vodi i može izazvati ogromna zapušenja. Učite dete od malih nogu da koristi obični toalet papir.

5982867640_f0d2bf55cb_z

Kuvanje zdrave hrane. Sigurno se pitate kako to kuvanjem zdrave hrane možete zagaditi vodu. E, pa odgovor je sledeći:  ako koristite kokosovo ulje ili mast od slanine i prosipate ih u sudoper, eto problema. Ove masti će se stvrdnuti u dodiru sa hladnom vodom i izazvati zapušenja, a u dodoiru sa ostalim krutim stvarima mogu izazvati i veću štetu u vodenom sistemu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar