Menu 

Vaše raspoloženje možda zavisi i od boja kojima ste okruženi. Jeste li znali? Saznajte kako boje, žuta, crvena, zelena i plava mogu uticati na vaše raspoloženje.

Terapije bojama se koriste više od pet hiljada godina, drevni Egipćani su uz sebe uvek imali obojeno sveto kamenje, dok su Hindusi svakoj od sedam vitalnih čakri dodelili po jednu boju. Teorija, koja se krije iza terapije bojama kaže da svaka boja ima svoju talasnu dužinu, koja različito utiče na mozak olakšavajući razne simptome, od promene rasploženja do letargije. Neki naučnici veruju da je naše reagovanje na boje povezano sa evolucionim preživljavanjem, dok drugi tvrde da to ima veze sa podsvesti (crno nas rastužuje, jer nas podseća na sahranu). U svakom slučaju terapija bojama se koristi širom sveta i pokazuje dobre rezultate.

Kako to boje utiču na raspoloženje

Crvena

Ako vas crvena asocira na ljubav i požudu zahvalite vašem životinjskom instinktu na tome. Isto kao što se babunova zadnjica više zacrveni u vreme parenja tako će i žena biti privlačnija muškarcu ukolko na sebi ima crvenu majicu. Nije da poredimo majmune i žene. Crvena isto tako može da ima i negativan učinak, jer može povećati nivo adrenalina u krvotoku što nije uvek dobro. Naučnici su dokazali da crvena može da asocira na neuspeh, pa samim tim dovede do anksioznosti.

Plava

Iako je nepravedno svrstavamo među „tužne boje“ istraživanja su pokazala da kad je reč o ličnim afinitetima, plava apsolutni šampion. Omiljena je čak i u Kini gde bi crveno trebalo biti apsolutni hit. Kad bolje razmislimo ovo i nije neko iznenađenje, plava je ipak neprikosnovena kad su u pitanju relaksacija, sreća i udobnost. Plava je boja, koja odmara i može nam pružiti osećaj mira.

Plava vam može pomoći i da izgubite kilograme. Ako budete jeli sa plavih tanjira postoji mogućnost da pojedete manje, jer kad je u pitanju priroda ona obično asocira na nešto otrovno.

 Žuta

Jedno istraživanje u Njujorku je na jednoj zabavi goste razdvojilo u tri različite sobe, žutu, crvenu i plavu. Gosti koji su bili u žutoj sobi jeli su čak duplo više nego oni iz ostale dve sobe. Pored toga što stimuliše apetit, žuta stimuliše um i intelekt. Žuta boja je sjajan izbor za kancelarije, radne i prostore za učenje. Žuta se obično povezuje sa normalnim raspoloženjem, dok je pomešena sa sivom zadužena za depresivna i anksiozna stanja. Mešavina žute i zelene izaziva čak i gađenje, kaže nauka.

Zelena

Iako plava spada među omiljene boje, istraživanja su pokazala da zelena izaziva najpozitivnije osećaje u ljudima. Zašto? Zato što ih podseća na prirodu. Kada osetite potrebu da treba da se smirite, upotrebite zelenu, za dobro zdravlje, mir i harmoniju, gledajte zeleno. S druge strane zelena odbija suprotni pol i ako ste krenuli u izlazak, a želite nešto da „smuvate“ ostavite tu omiljenu zelenu majicu za neki drugi put.

Šta vi mislite, mogu li nam boje popraviti ili pokvariti raspoloženje?

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar