Menu 

Oralni herpes je ona neugodna krastica koja se obično pojavljuje na uglovima usana, ružno izgleda, bolna je, pecka i svrbi. Herpes je tačnije infekcija koju izaziva virus herpes simplex. Danas vam otkrivamo neke prirodne lekove koji će vam pomoći herpes brže nestane.

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno objavila da je čak 7 od 10 ljudi pogođeno herpes simplex virusom tipa 1, virusom koji se često naziva i oralni herpes zbog mesta na kom se najčešće pojavljuje, ali i načina na koji se prenosi. Virus može izazvati ranice i plikove oko usta  ili i na području genitalija.

Primarni simptomi herpesa

Simptomi herpesa su obično veoma blagi i u većini slučajeva nisu primetni, a na površinu ne moraju izbiti čak nekoliko meseci nakon što ste zakačili virus. Ipak neki od jasnih znakova koji upućuju na postojanje infekcije su:

  • Povišena temperatura
  • Bol za vreme mokrenja
  • Vaginalni iscedak (kod žena).
  • Čirevi i plikovi na grliću materice (kod žena).
  • Crveni plikovi u predelu zadnjice, rektuma, genitalija i prepona.
  • Plikovi u predelu usana ili očiju.

Iako lek za ovaj virus ne postoji, postoji nekoliko efektivnih načina kako da preventivno delujete na njega, ali i ublažite simptome kad se pojave. Jedan od njih je svkako lisin, amino kiselina koja se uzima u vidu suplemenata, a koja će simptome držati pod kontrolom. Posavetujte se sa vašim lekarom da vam propiše ove suplemente koji će vam pomoći da se hrpes ređe pojavljuje.

Prirodni lekovi protiv herpesa

Herpes bez problema možete lečiti u sopstvenom domu i to pomoću sasvim prirodnih lekova koji će pomoći da simptomi brže nestanu.

2821417250_7be3f16c31_z

Maslinovo ulje. Poznato je po tome što hidratizuje kože i daje joj neophodnu vlažnost. Veoma je bogato antioksidansima  i jedan je od najboljih prirodnih lekova za herpes. Uzmite jednu šolju maslinovog ulja, stavite u šerpicu pa na šporet da se lagano zagreva, dodajte malo eteričnog ulja lavande i voska. Ostavite da se smesa u potpunosti otopi, a nakon toga i da se ohladi.Ohlađeno ulje nanosite na herpes.

Ehinacea. Ova biljka ima veoma snažna antivirusna svojstva  i dobro je poznata po tome što jača imuni sistem. Svi delovi biljke od listova, preko cvetova pa sve do korenja se mogu koristiti za lečenje herpesa. Možete je konzumirati u vidu čaja, soka ili tableta.

Ledeni oblozi. Ovo je sigurno jedan od najjednostavnijih načina za lečenje herpesa koji će doneti trenutno olakšanje. Jednostavno izmrvite led i stavite ga u palstičnu kesicu i zamotajte u gazu pa stavljajte oblog na bolno mesto i držite 10-15 minuta nekoliko puta tokom dana. Ako vam se herpes pojavio na genitalnom području budite oprezni jer dugotrajno izlaganje genitalija hladnoći može dovesti do oštećenja tkiva.

Ulje čajevca. Jednostavno uzmite čašu vode i u nju nakapajte nekoliko kapi ulja čajevca pa tom otopinom grgljajte usnu duplju da se rešite čireva koji se nalaze u ustima. Za genitalni herpes jednostavno kapaljkom nanesite ulje na bolno mesto.

Soda bikarbona. Veoma je efektivna i brzo će vas rešiti neugodnih herpesa. Sve što treba da uradite jeste da vlažnu lopticu vate natapkate u sodu bikarbonu i stavite na bolno područje. Ponavljajte nekoliko puta tokom dana.

17102448153_2c0a1c5517_z

Matičnjak. Ovo je pored maslinovog ulja svakkao jedan od najefektivnijih prirodnih lekova kad je u pitanju herpes. Matičnjak je veoma bogat flavonoidima, fenolnom i ruzmarisnom kiselinom, koje podstiču brže zacelenje rana. Napravite čaj od matičnjaka, a zatim namočite komadić vate u čaj i stavljajte na bolno mesto. Isto tako, možete 2-3 ml tinkture od matičnjaka razblažiti sa vodom i piti tri puta dnevno. Matičnjak je dostupan i u vidu krema koje možete nanositi direktno na herpes.

Vrećice čaja. Crni čaj je veoma bogat taninom, a poznat je i po svojim antivirusnim i antiupalnim svojstvima. Pripremite šolju crnog čaja, a zatim izvadite kesicu i ostavite da se prohladi. Vrećicu stavite na herpes i ostavite da deluje pet minuta. Za najbolji rezultat ponavlajte postupak dva puta dnevno.

Kukuruzno skrobno brašno. Ili kao što je nama poznatije – gustin upija višak vlage iz kože što smanjuje svrab i širenje. Da bi se herpes što pre isušio jednostavno stavite malo gustina direktno na ranicu. Jednostavno uvaljajte vatu u gustin pa utapkajte na herpes.

12193378355_7337204d49_z

Gel aloe vere. Kao što je već dobro poznato, aloe vera je jedna od biljaka koja pomaže kod gotovo svih problema sa kožom uključujući i herpes. Da biste smanjili svrab i peckanje jednostavno nanesite malo gela na herpes nekoliko puta u toku dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar