Menu 

Jeste li se ikad zapitali kakvog uticaja na vaše raspoloženje ima hrana koju jedete? Otkrivamo vam osnove dijete za dobro raspoloženje.

Doktroirica Susan Kleiner je osmislila dijetu koja podiže raspoloženje pomoću koje je pomogla mnogim profesionalnim košarkašima koji su imali problema sa kliničkom depresijom. Mnogi NBA igrači su se rešili depresije samo pomoću pravilne ishrane, a dr Kleiner tvrdi da je to zato što je postoje dokazi da pojedine namirnice utiču na raspoloženje.

Voće i povrće

Iako biste možda pomislili suprotno, voće i povrće ima mnogo više svojstava koji podižu raspoloženje od nekih drugih namirnica koje obično jedemo kad smo tužni. Namirnice koje najbolje podižu raspoloženje su među povrćem: brokoli, spanać i ostalo zeleno lisnato povrće, a među voćem: banane, narandže, mango, borovnice, jagode i nar. Kleiner takođe preporučuje najmanje jednu porciju bobičastog voća tokom dana.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Žumanca

Iako su na poprilično lošem glasu kao izvor bogat holesterolom, žumanca se nalaze na listi namirnica koje podižu raspoloženje. Žumanca su jedna od retkih namirnica koje sadrže fosfolipide koji dokazano umanjuju napredak Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, a igraju veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje ćelijskih membrana. Da biste poštovali dijetu za dobro raspoloženje treba da pojedete jedno žumance dnevno.

Mleko

Mleko je idealna namirnica za dušu i telo jer obezbeđuje kombinaciju proteina i ugljenih hidrata te laktoze. Istraživanja su pokazala da mleko pomaže da se izborimo sa stresom, ljutnjom, anksioznošću i frustracijama. Proteini u mleku takođe sadrže amino kiseline koje poboljšavaju razvoj mišića, oporavlja i obnavlja.

Topli kakao

Susan Kleiner preporučuje da svako veče pre spavanja popijete šolju toplog kakaa koji podiže nivo serotonina što će vam pomoći da se opustite. Kakao takođe sadrži fitohemikalije koje su dobre za nivelaciju krvnog pritiska i opšte zdravlje organizma. I na posletku sam ritual priremanja ovog toplog napitka pred spavanje obezbediće vam dobar i spokojan san što je veoma važno za dobro raspoloženje.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Hrana koja kvari raspoloženje

Tokom prve nedelje ove dijete nikako ne smete konzumirati namirnice koje loše utiču na raspoloženje kao što su alkohol, rafinisani šećeri i kofein. Nakon prve nedelje možete postepeno vraćati ove namirnice u vašu svakodnevnu ishranu, ali njihov unos svedite na minimum.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.
    Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1

Napišite komentar