Menu 

Većina ljudi nekako ne može da pojmi da ishrana bogata mastima može biti veoma delotvorna kad je u pitanju mršavljenje jer nam se ceo život govori kako su masnoće sinonim za zdravstvene probleme poput srčanih obolenja i gojaznosti.

Na svu sreću, najnovije tehnologije su nam omogućile da bolje razumemo nutritivnost i kako to ona utiče na ljudski organizam pa su tako istraživanja potvrdila da su dijetalne masti ključne za prevenciju kognitivnih poremećaja, dijabetesa, poremećaja sa raspoloženjem i gojaznošću. Mi vam donosimo nekoliko najvažnijih činjenica koje jednostavno morate znati u vezi masti.

Zašto su ljudskom telu neophodne masti?

Ćelije u ljudskom organizmu ovise o mastima na brojne načine kao i mozak koji je 60 odsto načinjen upravo od masti. Zašto je to tako? Masti oblažu sve ćelije u organizmu i pravilna količina čini našu kožu, kosu, oči i glavne vitalne organe zdravima. Gotovo svim ćelijama u organizmu su potrebne masti da bi funkcionisale na pravi način i zato su one važne. Naravno treba da obratimo pažnju na količinu masti kojima su ćelije obložene.

U nedostatku glukoze mast takođe obezbeđuje energiju za ćelije, a po tom principu se mršavi na dijetama koje su bogate mastima, jer u nedostatku glukoze, telo koristi masti kao glavno gorivo. I na posletku mast je dobra zato što pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamine A, D, E i K, nutrijente koji su od velike važnosti za zdrav organizam.

Kakve su to dijete bogate mastima?

To je način ishrane koji se bazira na prvom mestu na zdravim, nutritivnim mastima. U većini slučajeva ovakve dijete brane upotrebu ugljenih hidrata, ali to nikako ne znači da ćete jesti samo meso, naprotiv. U ovakvim dijetama se ne preporučuje više od jedne porcije mesa dnevno, jer sve više od toga čini dijetu proteinskom ne bogatom mastima.

U nedostatku glukoze, telo konvertuje proteine u glukozu koz proces koji se zove glukogeneza, a glavni cilje dijete bogate mastima je da se taj proces izbegne što izaziva da telo umesto proteina koristi energiju iz nakupljenih masti. Ove dijete savetuju konzumaciju zdravih mononezasićenih masti koje pronalazimo u avokadu, maslinovom ulju, orašastim plodovima kao zdrave zasićene masti koje se nalaze u kokosovom ulju, punomasnim mlečnim proizvodima, organskim jajima i organski uzgojenom mesu. Ostatak dijete treba da sačinjava povrće bogato nutrijentima kao i voće siromašno šećerima, na prvom mestu bobičasto voće.

2756502603_53dc2d88d8_z

Istraživanja o beneficijama hrane bogate mastima

U poslednje vreme sve više istraživanja bavi se upravo ishranom koja podstiče veću upotrebu zdravih masti i manju upotrebu ugljenih hidrata što može dovoesti do mnoštva zdravstvenih beneficija. Za početak pomoći će organizmu da stabiliše nivo šećera u krvi, a bez viška glukoze nije nam potrebno da proizvodimo više insulina da bi dobili energiju u ćelijama. Zdrave masti, takođe, podstiču zdravlje i elastičnost kože, a sigurno ćete imati mnogo manje žudnje za slatkišima između obroka.

Zdrave masti mogu pomoći da smanjite rizik od srčanih obolenja jer prizvode zdravi holesterol. Ako zamenite ugljene hidrate zdravim mastima takođe ćete smanjiti upale u telu jer višak ugljenih hidrata i povećana produkcija insulina su sjajan put za upalne procese, a svi znamo koliko štete oni mogu doneti organizmu.

22389457098_9beb752d28_z

Zdrav izvor masti

Ako tražite način da u svoju ishranu ubacite više zdravih masti ne morate drastično promeniti način na koji se hranite i to je ono najbolje u celoj priči. Probajte ove savete:

  • Jedite više orašastih plodova, dodajte ih u salatu ili ih jedite za užinu.
  • Koristite nerafinisana ulja kao što su kokosovo, suncokretovo i ulje susama.
  • Nemojte koristiti mlečne proizvode sa manjim procentom masnoće jer su iz njuih uklonjene sve zdrave masti, a ostavljeni ili dodani šećeri, što nikako nije dobra zamena.
  • Birajte mesa čije poreklo znate i koja su uzgajana na travi.
  • Jedite puno avokada.
  • Razmotrite opciju da umesto kravljeg mleka i kokošijih jaja koristite neke druge izvore životinjskih proteina kao što su kozje mleko, pačja jaja.
  • U vašu ishranu uvrstite više ribe i ribljih ulja.
  • Koristite chia semenke, stavite ih gde možete jer su one veoma ukusan način da svojoj ishrani dodate oemga 3 masne kiseline.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar