Menu 

Kao sjajna alternativa Kegelovim vežbama koje se praktikuju za jačanje karličnih mišića možete praktikovati i neke joga položaje za koje pojedinci veruju kako su čak i efikasnije od samih kegelovih vežbi.

Kad je reč o vežbanju sigurni smo da vežbe za jačanje karličnih mišića nisu vaša redovna rutina i da im ne posvećujete previše pažnje, što naravno nije ispravno. Jaki karlični mišići su povezani sa dobrom ravnotežom, zdravom bešikom pa čak i sa boljim kapacitetom pluća. Dno karlice na neki način sarađuje sa dijafragmom i zato dolazi do poboljšanja disanja.

Dno karlice se sastoji od mišića, ligamenata i nerva koji čine nešto nalik mreži da podržali sve organe. Većina nas smatra da je te mišiće potrebno stiskati (kao kod Kegelovih vežbi), ali to nije baš uvek slučaj. Neke žene previše stiskaju karlične mišiće zbog lošeg, neispravnog držanja ili tokom dugotrajnog sedenja, a većina ljudi pre nego krene izvoditi vežbe za karlične mišiće mora naučiti kako da iste opusti.

Još jedan sasvim tipičan problem je i neravnoteža između leve i desne strane karličnog dna što je obično posledica čestog prekrštanja nogu ili oslanjanje samo na jednoj nozi dok je druga ispružena sa strane. Istina je da karlične mišiće ne možete ojačati isključivo Kegelovim vežbama, ali vam zato joga može biti od velike pomoći. Evo koje poze prednjače kad je jačanje karličnih mišića u pitanju.

Poza planine. Ovo je bazna poza za sve poze koje se radimo dok stojimo. Stanite uspravno i raširite noge u širinu kukova, između unutrašnjig bedara stavite urolan peškir i pokušajte ga pomeriti samo bedrima.

20274163524_6eef3aa058_z

Poza stolice. Ova poza je najsličnija standardnom čučnju. Stanite uspravno,  aruke ispružite ispred sebe tako da budu paralelne sa podom. Nakon toga polako svaijajte kolena i zadnjicu spuštajte u čučanj, kao da ćete sesti na stolicu, ali kukove nikad ne spuštajte niže od nivoa kolena. Kako spuštate zadnjicu, podižite ruke iznad glave.

Ratnik 2. Ova poza vam pomaže da podignete perineum ako se oslonite na pete i radite sa nogama. Stanite u pozu planine,  a jednu nogu izbacite u stranu, što šire, ali da vam vrhovi prstiju pokazuju u stranu, ne prema napred. Ispruženu nogu savijte u kolenu tako da vam potkolenica bude paralelna sa podom, a drugu nogu ispružite da bude ravna. Torsom se okrenite prema savijenoj nozi, a ruke raširite u visini ramena, da takođe budu paralelne sa podom. Zadržite se u ovoj pozi nekoliko trenutaka, vraite se u pozu planine pa ponovite sa drugom nogom.

8357075925_8e6746b2f2_z

Poza srećne bebe. Ova poza je posebno korisna za sve one koji puno vremena provode sedeći. Lezite na leđa, podignite noge i svaijte ih u kolenima, a ztaim stopala uhvatite rukama, baš kao beba. Lagano povlačite noge prema grudnom košu.

Poza skakavca. Lezite na stomak, ruke stavite pored tela i budite mirni. Sa udahom lagano od poda podižite glavu i grudni koš te noge, koliko možete, tako da vam oslonac bude na stomaku i bedrima. Zadržite se u ovoj pozi nekoliko trenutaka, opustite se i ponovite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar