Menu 

Trčanje je jedna od najefektnijih kardio vežbi koja ne samo da vam pomaže da skinete kilograme i dovodi vas u dobru formu, nego vam i pomaže da postanete bolji čovek. Evo nekoliko sitnica koje treba da uzmete u obzir ukoliko želite početi trčati.

Mnoga istraživanja su dokazala da kardio vežbe, posebno trčanje, smanjuje stres i poboljšava zdravlje srca i krvnih sudova i tako produžava životni vek . Evo nekoliko smernica kako da izbegnete povrede.

5197327623_dde9c65af0_b

Ako nikada niste trčali, a ni ostale vežbe vam baš nisu bliske, prvih nekoliko puta mogu biti poprilično neugodni dok telo ne dođe u kondiciju (pročitajte Pronađite najbolje kardio vežbe za sebe). Neugodnost možete smanjiti uzimanjem pauza za hodanje ili poznatim hodanje-trčanje programom. Ovaj program je idealan za podizanje nivoa izdržljivosti bez bojazni od povreda ili upale mišića. Hodanje će vam pomoći da disanje držite pod kontrolom i da sačuvate zglobove i mišiće od nepotrebnih povreda. Dužina i intenzitet trajanja svakog intervala zavisi samo od vaše fizičke spremnosti.

Za potpune početnike u trčanju preporučuje se 30 sekundi trčanja i jedan minut hodanja, i to kad su u pitanju žene. Kako vam se kondicija bude poboljšavala, tako povećavajte vreme trčanja, a smanjujte vreme hodanja, sve dok ne dođete do tačke kad ćete moći trčati pola sata u komadu bez zamaranja.

Glavni razlog zbog kojeg mnogi, već nakon druge nedelje trčanja, odustanu jesu povrede, a ovaj način je sjajan da to sprečite i sve što vam je potrebno jeste dobra motivacija i istrajnost.4083813727_4c2bb7d645

– Nagradite sebe svaki put kad povećate minute trčanja. Ako ste prvi put pretrčali 15 minuta bez stajanja, nagradite se, ali ne sa kaloričnom hranom nego sa sitnicom koja će vam još više unaprediti iskustvo trčanja. Kupite si novi ajpod ili patike.

– Podrška porodice i prijatelja je veoma bitna, čak i kad je trčanje u pitanju. Ako vam deca i partner prigovaraju svaki put kad idete na trčanje, nesumnjivo ćete veoma brzo odustati.

– Promenite rutu trčanja. Ako trčite stalno istom stazom, nakon nekog vremena će vam dosaditi i postati monotono što može uticati na manjak motivacije. Tražite nove, drugačije, zanimljive rute.

Sad kad smo vam sve rekli, jedino što treba da uradite jeste da obujete patike i krenete. I zapamtite: vežbanje nije trka na sto metra, sigurno je da ćete imati uspone i padove, ali bez razočarenja – nastavite dalje i srećno!

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar