Menu 

Da, znamo, zvuči čudno, ali zaista, prateći svoj menstrualni ciklus možete vežbe raditi efektivnije, pa i rešiti se onih neugodnih menstrualnih grčeva.

Hormoni poput estrogena i progesterona utiču na matericu, ali i na ligamente, tetive, mišiće. Sve to može izazvati određene posledice po naš menstrualni ciklus.

Jedno istraživanje je pokazalo da se refleks mišića na istezanje (koji se izvodi udarcem perkusionog čekića po tetivi mišića) smanjuje pre ovulacije. Viši nivo estrogena može da dovede do opuštanja tetiva i promeni način na koji vaši nervi reaguju na okruženje. Ovo možda objašnjava zašto žene imaju i do 10 puta češće povrede ligamenata od muškaraca. Mnoge od njih se dogode u prvoj polovini ciklusa.

Zato, ako znate da pratite svoj ciklus i promene, možete isplanirati i rutinu vežbanja – da budete što efiksaniji i izbegnete povrede.

zena dize tegove

Prvi deo

Početak je prva sedmica – prvi deo ciklusa počinje sa menstruacijom. Nivo estrogena je sada najmanji i tera telo da za energiju sagoreva ugljene hidrate umesto masti.

Iako mislite da ste sada najosetljiviji, to nije tačno. Ovo je upravo vreme da trenirate najjače. To vam može ublažiti bolove, a na krvarenje se nećete obazirati. Ne štedite se u ovom periodu. Otkrićete neverovatnu snagu koja leži u vama.

Drugi deo

Nastupa druga sedmica ciklusa. Menstruacija je završena. Većina žena ovulira oko 14 dana (na pola ciklusa). Nivo estrogena raste. Mišići su savitljiviji, a povećana je mogućnost povreda kolena.

Zato, slušajte telo. Vežbajte, ali ako uvidite da vežba počinje da smeta vašim kolenima zaustavite se. Ne preskačite zagrejavanje. U ovom periodu pripremajte mišiće i zglobove dužim zagrejavanjem – pređite lagano, pre vežbi, na čučnjeve i iskorake i slične vežbe da biste zaštitili kolena.

devojke prave most

Treći deo

Zadnji deo – 3. i 4. nedelja. Nivo estrogena je malo pao, pa ponovo raste, kao i nivo progesterona. Na sredini ove faze hormoni su na vrhuncu, ali pred početak prvog dela (na kraju 4. nedelje) se smiruju. Možete se osećati malo tromo, jer vaše telo se sada okreće masnoćama (kao gorivu) umesto ugljenim hidratima. U ovom periodu obično nemate motivacije za vežbanje.

Budite mudri, preduhitrite pad motivacije. Napravite raspored za vežbanje, zakažite vežbe sa prijateljima ili razmislite o nekim novim vežbama da biste ostali motivisani. Žudnju za hranom kontrolišite zdravim grickalicama ili češće konzumirajte slatki krompir (batat).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar