Menu 

Naučite kako pravilno koristiti začinske biljke – da li su bolje sveže ili suve, kako kuvamo sa njima, uz koju hranu koje biljke se najbolje slažu.

Svaki vredni kulinar je naučio da začini mogu jela učiniti magičnim – u većini slučajeva su upravo oni ti koji razdavajaju dobrog od lošeg kuvara. Manje-više standardne začine znamo svi koristiti, ali začinsko bilje je ona stepenica više – ono će vas učiniti majstorom.

Trikovi i biljke “za početak” i “za kraj”

zacini i bilje kuvanjeAko pripremate veliku tečnu čorbu ili supu i želite da je obogatite suvim začinskim biljkama dodajte ih slobodno direktno u tečnost. Ali, ako pripremate jela sa manje tečnosti – poput gulaša, soseva i slično onda se preporučuje da suve biljke prvo prelijete sa malo kipuće vode. Tako će one “oživeti” i bolje će se stopiti sa sosom.

Pravilo je da takozvane drvenaste začinske biljke poput ruzmarina, majčine dušice ili žalfije tek kratko potapate u tečnost koju kuvate (vino ili sos), posle ih izvadite ili procedite.

A začini u vidu lišća (kao origano i bosiljak) se seckaju i dodaju sosu na kraju. Oni brzo otpuštaju svoja ulja i mešaju se sa drugim sastojcima. Možete ih posle odstraniti ili ostaviti – u zavisnoti koliko jako začinjeno jelo želite.

Neke vrste i upotreba

Ako koristite vlasac, peršun, estragon bitno je da ih dobro iseckate pre dodavanja jelima – gotovo da daska na kojoj seckate pozeleni od njihovog soka.

Pored raznih mešavina bilja, koje se često koriste (i prodaju u marketima), postoje i biljke u vezicama. Nekoliko biljaka koje se dobro slažu u jelima (recimo lovorov list, stabljike peršuna i majčine dušice) povežu se kuhinjskim koncem i ta se vezica ubacuje u čorbe, gulaše, supe, soseve, … Biljke možete staviti i u gazu pre ubacivanja u jelo, ako želite manje intenzivan ukus.

zacini i bilje

Fenomenalan prirodni poboljšivač ukusa su i gljive u prahu. Mogu da obogate razne čorbe i učine jela magično ukusnim. Ne čuvajte suve gljive dugo i na otvorenom, jer će privući bube i brzo će stradati. Najbolje je da ih sameljete u blenderu i pretvorite u prah i tako napravite odličan novi začin.

Pročitajte i kako se pravi .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar