Menu 

Boli vas glava kad pogledate cene omiljenih vam proizvoda? U tom slučaju ovaj članak nije za vas, donosimo vam spisak nekih od najskupljih namirnica na svetu.

Vanila

Zvuči čudno, jer vanilu uglavnom svi koristimo, ali mahune vanile se prodaju po 7 dolara za 28 grama što kad izračunate nije ni malo jeftino. Naime, puno vremena i truda ode na uzgoj orhideja, potrebne su godine i nega da bi se proizvela mahuna.

Yubari dinja

Ova dinja raste samo u Japanu, tamo važi za delikatesu i statusni simbol, zato i ne čudi cena koja ide i do 26  hiljada dolara za komad. Ali, u Japanu se može kupiti parče za 50-100 dolara

Kopi Luwak kafa

Ova kafa se dobija na poseban način. Cibetke (vrsta mačke) pojedu zrna kafe, koja zatim prođu kroz njihov digestivni trakt, zatim se peru suše i prže. Navodno se u stomaku cibetke nalaze enzimi koji kafi daju poseban ukus. 450 g. ove kafe košta 100-600 dolara.

Matsutake gljive

Iako se ove gljive sada uzgajaju širom sveta izvornu japansku verziju je jako teško naći, jer su paraziti opustošili borove na kojima ove gljive rastu. Japanci uberu manje od hiljadu tona godišnje zato je cena ovih gljiva 2 000 dolara po kilogramu

Sir od magarećeg mleka

Ovaj polutvrdi sir proizvodi se samo od mleka od stotinka magaraca iz Zasavice, prirodnog rezervata u Srbiji. Magareće mleko je visoko kvalitetno, a ovaj sir je najskuplji na svetu i ne može se kupiti u prodavnicama, možete ga jedino unapred naručiti. A cena mu je 600-700 dolara za 450 g.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svetu, a proizvodi se od sušenih tučaka ljubičastog cveta. Sa samo tri tučka po cvetu potrebni su hektari cveća za samo jedan kilogram ovog začina, zato mu je cena od 500-5 000 dolara za 450 g.

 Beli tartuf

Beli tartuf je skup iz više razloga. Dostupan je samo par meseci godišnje, u malom delu Italije, obično su potrebne dresirane svinje i psi da ih pronađu, jer rastu pod zemljom. Ne mogu se pripitomiti niti umetno uzgojiti. Sve ih teže naći, zato im je cena 3 600 dolara za 450 grama.

 

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
  1. Jasna Milaj

    Koga briga, kao da nema drugih puno boljih i jeftinijih, dostupnih!

  2. Nada Vlahovic

    nista posebno ne bi smelo da bude preskupo, jer covekovom organizmu sve namirnice su neophodne, po malo!

Napišite komentar