Menu 

Mališani imaju osetljiv želudac i ne jedu mnogo, ali im je potreban dobar izbor vitamina i nutrijenata. Zato pročitajte koja je to superhrana za bebe i dečicu i napravite savršene obroke za njih.

Takođe, hrana za mališane mora biti lako svarljiva, jer su njihovi stomačići osetljivi, ali i puna antioksidanata i zdravih sastojaka, koji će im pomoći da postanu veliki i zdravi.

Voće

superhrana za bebeOd voća među superhranom za mališane našli su se, u vrhu, borovnice, kokos i avokado. Borovnice spadaju među najzdravije bobičavo voće, puno zdravih antioksidanata ključnih za razvoj bebinog mozga, urinarnog trakta i nervnog sistema. Odlične su i za srce i oči, a bogate vlaknima i vitaminima A i C.

Kokos, s druge strane, sadrži masne kiseline, koje su slične onima koje se nalaze u majčinom mleku, pa je zato odličan za podizanje imuniteta, poboljšanje probave.

Avokado, iako poprilično, skup trebao bi, bar s vremena na vreme, biti serviran kao obrok vašim mališanima. U vidu kašice, možda, najbolje. Važi za najbolju hranu za bebe. Ima mnogo nutrijenata i omega 3 masnih kiselina. Možete ga izmiksati i pomešati sa majčinim mlekom i davati kao kašicu.

Povrće

Pasulj i grašak su, takođe, važni za pravljenje dobrih kašica i zdravih obroka. Sadrže mnoštvo hranjivih sastojaka i antioksidanata i dobro ih je potopiti noć pre pripreme da biste ih brže skuvali.

U kašama i napicima ne zaobilazite nikako spanać i blitvu. Puni su gvožđa i folata, vitamina C i kalcijuma za zdravije kosti. Miksajte ih u zdravim kašicama (Recepti za sasvim jednostavne kašice za bebe).

Ako mališanima dajete rižu bolje je zamenite kinoom. Mnogo je zdravija za njih, jer puna proteina i lisina, amino kiseline zaslužne za rast i oporavak.

superhrana za bebe

Još dobrih namirnica

Chia semenke su, takođe, dobra superhrana za bebe. Imaju više antioksidanta nego borovnice i više kalcijuma od mleka plus mnoštvo minerala. Samo  ih uvrstite u kašice i mikseve (3 najmoćnije semenke o kojima svi pričaju).

Jaja su ekstremno važna za odrasle, pa tako i za mališane. Trudite se samo da kupujete domaća – najzdravije su kokoške, koje se hrane van kaveza.

Zobena kaša i dalje stoji među top 10 najboljih namirnica za bebe i dečicu. Odličan izbor za početak dana – dodajte im malo chia semenki i voća.

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Ljiljana Radulovic

  “Top” = vrhunska.

 2. Ljiljana Radulovic

  “Top” = vrhunska.

 3. Anto Šarac-Marić

  Evo sad ću Lutkice

 4. Ana Pekic

  Moj stariji bebac jede sve, bas sam srecna zbog toga :) naravno trudim se da bude sto raznovrsnija ishrana i sto manje slatkisa

 5. Vera Karanovic Cigoja

  Majcino mlijeko br1

Napišite komentar