Menu 

Kontracepcijska sredstva koja sadrže samo progestin su kompatibilna sa dojenjem i sigurnija su opcija za korištenje te ne postoji medicinski razlog zašto ih ne biste mogli uzimati . S druge strane kontracepcija koja u sebi sadrži i estrogen i progestin nije najbolji izbor za majke koje doje posebno za vreme prvih šest meseci bebinog života.

Ove tablete mogu smanjiti produkciju mleka,  aodnosi se na sve proizvode koji sadrže estrogen ne samo na tablete već i na flastere te vaginalne prstenove.

14077840793_6aeee2d869_o

Kontracepcija sa progestinom sadrži veoma malu dozu hormona i dobar je izbor za dojilje pošto su žene šest meseci nakon poroda puno manje plodne nego obično. Kod žena koje ne doje ovakva kontracepcija nije baš najbolji izbor, a da bi bila efikasna tabletu morate uzimati svakog dana u isto vreme, ako samo malo zakasnite začeće je moguće i pored pilule bi trebalo da koristite neku dodatnu kontracepciju. Žene koje u kući imaju malu bebu često zaboravljaju da treba da popiju tabletu i zato su u tom periodu kontraceptivne injekcije ili IUD nešto bolja opcija.

Kontraceptivne injekcije suzbijaju ovulaciju i ako se primaju na vreme mogu biti i do 99 odsto efikasne, u teoriji još su efikasnije kod dojilja. Prvu injekciju možete primiti već šest nedelja nako porođaja, ali svakih 12 nedelja se morate vraćati po novu dozu.

Uređaji koji se ugrađuju u matericu – IUD je način kontracepcije o kome smo već nekoliko pisali. Radi se o amlom uređaju koji lekar postavi tačno unutar materice a on ispušta malu količinu progestina. Ova kontracepcija ne samo da je 99 odsto efikasna već su mnoge žene posvedočile da su menstruacije sa ovim uređajem puno blaže. Ovaj uređaj može da se koristi pet godina ako redovno odlazite na kontrole kod gnekologa da proveri da li je sve na svom mestu.

763119307_7b28fbc6b0_z

Koliko progestina dospe u mleko?

Ako koristite kontracepciju koja sadrćži samo progestin onda budite sigurni da u mleko dospeva sasvim mala količina. Istraživanja su pokazala da kontracepcija nema nikakav negativan uticaj na mleko ili na bebinu težinu i napredak. Jedino bi trebalo da pričekate najmanje šest nedelja nakon porođaja da biste počeli sa uzimanjem odabrane kontracepcije, a pošto je to vreme kada treba da idete na kontrolu kod ginekologa odmah se ožete posavetovati o željenoj kontracepciji.

Ako dojite redovno, nema ni potrebe da ranije uzimate hormonsku terapiju, a s druge strane ako ne dojite onda obavezno porazgovarajte sa lekarom o mogućim opcijama tri nedelje nakon poroda.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar