Menu 

Mnogi lekovi iz kućne radinosti koje mi odrasli često koristimo da bismo izlečili prehladu i grip nisu dovoljno sigurni za upotrebu kad su pitanju naša deca.

Mi vam danas otkrivamo kojim to prirodnim lekovima možete lečiti prehladu i grip kod vaše dece bez bojazni od štetnih posledica.

Med

Med je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica sa svojim antibakterijskim svojstvima i mogućnošću da ojača imunitet. Pored lekovitih svojstava deca med doživljavaju kao slatkiš tako da nećete imati problema s tim da ga uzmu kao sa ostalim ne tako ukusnim lekovima. Med koristite za ublažavanje kašlja i bolova u grlu kod dece starije od godinu dana.

dreamstime_s_18866948

Sirupi iz apoteka

Pedijatri su veoma oprezni kad je u pitanje propisivanje lekova za malu decu. Prema poslednjim informacijama, lekari u Kanadi ne preporučuju korištenje lekova za kašalj i prehladu kod dece mlađe od šest godina i zato pre nego na svoju ruku kupite pastile ili sirup za koje vam apotekar tvrdi da su na potpuno biljnoj bazi posavetujte se sa vašim lekarom.

Ono što možete koristiti kad su u pitanju lekovi iz apoteke jesu blagi sirupi za skidanje temperature i to takođe isključivo one koje vam propiše lekar.

Topla kupka

Topla kupka neće izlečiti dete od prehlade i gripa, ali će svakako pomoći da se dete umiri i otkloni bolove pred spavanje. Kupka će detetu pomoći da se opusti, a ukoliko u kadicu ubacite omiljene igračke dete će je doživeti kao zabavu ne kao tretman protiv prehlade.

dreamstime_s_34916062

Odmor

Bolest zaista može iscrpiti naše mališane i zato im obezbedite kvalitetan odmor jer je potrebno dosta energije da se organizam izbori sa virusima. Kad je dete bolesno ne insistirajte da spava u svom krevetu, neka spava sa vama ili u dnevnom boravku tokom dana.

Pažnja

Svako dete zahteva posebnu pažnju tokom perioda bolesti. Oni se oslanjaju na vas i očekuju da saslušate sve njihove probleme i pratite njihovo ponašanje. Ponekad deci puno znači samo da ste vi u blizini i zato ako ste u mogućnosti uzmite bolovanje dan-dva i provedite vreme sa vašim mališanom. Kuvajte mu čaj, supu ili igrajte igrice.

dreamstime_s_12252778

Uzimanje tečnosti

Svaki roditelj vodi borbu sa bolesnim detetom oko uzimanja neophodne tečnosti. Kupite im omiljene sokiće na slamčicu, skuvajte najdraži čaj i često tokom dana nudite dete da popije makar gutljaj. Pored toga što potpomaže održavanje organizma hidriranim, tečnost pospešuje i snižavanje temperature.

Začepljen nosić

Ako beba ima problema sa dojenjem zbog začepljenog nosića slobodno upotrebite kapi na bazi slanog rastvora ili jednostavno skuvajte čaj od belog sleza i kapaljkom nakapajte u bebin nosić. To će pomoći da se šlajm razredi i da beba „prodiše“.

Lagana garderoba

Ako dete ima povišenu temperaturu pobrinite se da bude obučeno u laganu pidžamu od prozračnih materijala i nikako ga nemojte previše utopljavati. Preporuka pedijatara jeste da temperatura prostorije u kojoj boravi bolesno dete ne prelazi 20 stepeni Celzijusovih.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar