Menu 

Jeste li i vi jedan od onih roditelja koji apsolutno kontrolišu svaki segment detetovog života, od pisanja zadaće, igranja, odlaska u školu pa sve do jela? Ovakav način roditeljstva je poznat i pod nazivom helikopter roditeljstvo jer vi svoje dete celo vreme nadgledate i kontrolišete. Evo zašto bi trebalo da prestanete.

Sa ovakvim načinom roditeljstva morate prestati posebno ako je dete došlo u neke godine kada mu je neophodna samostalnost, kada dođu neke veće obaveze, ali i druženja te prve ljubavi. Ovde mislimo na one male simpatije u 4-5 razredu.

Zašto treba prestati sa helikopter roditeljstvom

1793342687_6a24dc7627_z

  • Kada krenu nešto veće obaveze to je vreme da dete nauči rasporediti vreme i kako da se organizuje bez vaše pomoći, u suprotnom od vaš će tražiti pomoć ceo život. Pustite dete da samo proceni šta i kako, ako treba neka pogreši nekoliko puta.
  • Ako prestanete sa ovakvim načinom vaspitanja nanovo ćete se zbližiti sa vašim detteom jer više neće biti svađe oko pisanja zadaće i čitanja lektire, dete će sigurno biti otvorenije da sa vama priča o nekim problemima i nedoumicama.
  • Na ovaj način dete uči kako to izgleda nezavisnost i to je ono što je najbitnije u celoj priči, a vi ćete moći računati da će ono obaviti sve bez da ga napominjete što će vama biti rasterećenje.
  • Kad dete počne samo da vodi računa o svojim obavezama po prvi put u životu će moći osetiti kako to izgleda pravi ponos jer će snositi sve zasluge za svoje zadatke. S druge strane kako dete samo bude savladavalo određene prepreke tako će mu rasti samopouzdanje.
  • Ako i nekoliko puta pogrei nemojte praviti od muve slona jer svaka greška će biti korak napred prema rešenju problema. Kad je u pitanju društveni život i tu očekujte napredak jer će se dete voditi samo sopstvenim osećanjima i sudom, ne vašim.

7719684740_a1c550a018_o

Ako odlučite da prestanete biti helikopter roditelj morate znati da će u početku biti teško, kako vama tako i vašem detetu jer će odjednom morati da se oslanja samo na sebe, ne i na vašu bezrezervnu pomoć. Odjednom će samo morati da sedi i piše zadaću, prati kada je vreme za školu i sprema se da ne zakasni. Naravno to ne znači da treba da se isključite iz života vašeg deteta, već samo da njemu prepustite končiće njegovog života i obaveza. Ma koliko u početku bilo teško istrajte, jer će rezultati biti sjajni.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar