Menu 

O tome se jako malo priča, ali to postoji i prisutno je kod većine majki koje su trudne sa drugim detetom. Reč je o strahu koji nam ne dozvoljava da verujemo kako je moguće i drugo dete voleti jednako kao i prvo.

Onoga trenutka kad rode prvo dete sve majke pomisle isto, kako je jednostavno nemoguće dva puta u životu osetiti takvu ljubav i zato uopšte ne čudi što mnoge majke tokom druge trudnoće osećaju strah da jednostavno neće moći voleti drugo dete isto kao prvo. Ako ste jedna od tih žena koje upravo sad kroz to prolaze treba da znate da niste jedine i da zbog toga niste loše. To su sasvim normalne emocije kroz koje morate proći.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pored toga svega treba da se nosite i sa emocijama starijeg deteta koje takođe prolazi kroz težak period jer je ono do sad bilo centar vašeg sveta, a sad stže neka tamo beba sa kojom treba da vas deli. Većina majki se zbog toga oseća kao da izdaje svoje starije dete.

Tokom trudnoće se što više posvetite starijem detetu, pripremite ga na ulogu starijeg brata ili sestre koje ga čeka i uverite ga da vaša ljubav prema njemu nikada neće biti manja.

Kad je u pitanju strah zbog ljubavi prema drugom detetu, sve vaše sumnje će nestati nakon poroda, kad se hormoni vrate u normalu i kad svoju bebicu donesete kući. Posebnu ljubav ćete osetiti prema vezi između vaše dece, a da ste napravili pravu stvar znaćete kad vidite kako starije dete pazi, mazi ili ljubi mlađe. To su trenuci koji se ne mogu rečima opisati.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Razlog zbog koga smo se odlučili napisati ovaj tekst jeste taj da se sve te majke tamo koje trenutno čekaju drugo dete ne bi osećale čudno ili nenormalno ukoliko misle da u njihovom srcu nema mesta za još jedno dete. Pričali smo sa mnogim majkama koje su kroz to prošle i gotovo da niti jedna nije bila sigurna da će ljubav biti jednaka. Na svu sreću nakon rođenja bebe uverile su se u suprotno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar