Menu 

Sve trudnice jedva čekaju kada će putem ultrazvuka moći videti šta radi njihova bebica u materici, kojeg je pola i da li su svi prstići na broj. Otkrivamo vam sve što treba da znate kad su u pitanju ultrazvučni pregledi u trudnoći.

Prenatalni ultrazvučni pregled koristi visoko frekventne zvučne talase potpuno nečujne ljudskom uhu koji se prenose preko stomaka putem uređaja koji se zove transuktor, a koji nam omogućava da vidimo unutrašnjost abdomena.

Tokom trudnoće ultrazvuk se koristi da vidimo slike bebe, amionske kese, posteljice i jajnika. Većina urođenih mana i anatomskih abnormalnosti su vidljivi putem ultrazvuka.

Većina pregleda ultrazvukom se vrši površinski preko stomaka uz pomoć gela koji služi kao provodnik da bismo dobili što bolji kvalitet slike. Isto tako postoji transvaginalni ultrazvuk što je alternativna procedura kada se ultrazvuk u obliku cevi stavlja u vaginalni kanal. Ovakav ultrazvuk daje bolji kvalitet slike, ali to nije uobičajena procedura i koristi se uglavnom u ranom stadijumu trudnoće da bi se dobila jasnija slika materice i jajnika. Često se koristi za utvrđivanje tačnog termina i koliko je trudnica zapravo trudna.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-pregnant-woman-baby-ultrasound-image18695369

Da li je ultrazvučni pregled potpuno siguran?

Naučna istraživanja su pokazala da ultrazvuk nije štetan i da ne nosi nikakve štetne posledice po trudnicu ili bebu. Ultrazvuk ne koristi radijaciju kao rendgen.

Koliko pregleda je potrebno tokom trudnoće

Ne računajući prvi pregled kojim se utvrđuje trudnoća, tokom perioda drugog stanja neophodna su tri detaljna ultrazvučna pregleda.  Nakon utvrđivanja trudnoće prvi obavezan pregled je između 12. i 14. nedelje kada se pregledava detaljna anatomija ploda, da li plod ima nosnu kost, meri se ugao između gornje vilice i čela kao i protok krvi kroz krvne sudove u jetri.

Drugi, verovatno najvažniji pregled je između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se posebna pažna posvećuje izgledu lica ploda, ekstremitetima i kičmenom stubu.

Treći obavezan pregled se vrši između 30 i 32 nedelje kada se beba meri, gleda da li pravilno napreduje, koliko je teška, ima li dovoljno plodove vode i ponovno se proverava anatomija. Ultrazvučni pregledi se na zahtev majke mogu raditi i češće posebno ako za to ima medicinskih razloga.

Ultrazvučni pregled u ranoj trudnoći se obavlja da bi se ustanovila:

  • Višestruka trudnoća
  • Tačan termin poroda

U kasnijoj trudnoći ultrazvukom se određuje:

  • Zdravlje bebe
  • Položaj posteljice
  • Količina amnionske tečnosti oko bebe
  • Položaj bebe
  • Bebina težina

Šta je 3D i 4D ultrazvuk?

Tehnologija je uveliko napredovala i na ovom polju tako da danas imamo 3D i 4D ultrazvuk koji nam daje trodimenzionalni prikaz fetusa. Oštrina ovog prikaza je jednaka fotografiji i veoma je korisna za utvrđivanje urođenih mana ili abnormalnosti. 3D i 4D ultrazvuk ima isti uticaj na bebu i majku kao i 2D, odnosno nema štetnog uticaja.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-ultrasound-diagnosis-pregnant-women-image21192833

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

Za ultrazvuk nisu potrebne neke posebne pripreme, ali neki lekari zahtevaju da pre pregleda popijete 4-6 čaša vode da mehur bude pun što će pomoći da lekar bolje vidi bebu na ultrazvuku.

U nekim ustanovama možete dobiti i video zapis vaše bebe u stomaku, a obično se dobijaju one nama poprilično nejasne sličice.

Pre obavljanja pregleda lekar će vam na stomak istisnuti malu količinu gela koji služi kao provodnik. Ovaj gel ne šteti koži i ne ostavljja mrlje na odeći.

Nakon toga malim uređajem koji se zove transdukter lekar nežno prelazi preko abdomena. Transdukter šalje visoko-frekventne zvučne talase u vaše telo što reflektuje unutrašnje strukture uključujući i vašu bebu. Zvučni talasi ili eho koji se reflektuje nazad prima transdukter koji ih transformiše u sliku na monitoru.

Tokom ultrazvučnog pregleda nećete osetiti nikakvu neugodnost.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar