Menu 

Mnoge žene, na žalost, za to ne mare, ali vježbe disanja su se pokazale vrlo korisnim svim budućim mama, koje planiraju prirodan porod.

Ritmično disanje kada imate trudove i tokom poroda uvećaće dotok kiseonika za vas i bebu. Bićete ponosni na sebe, kada vidite kako ste se hrabro ponijeli tokom poroda.

disanje1Kada saznate šta vam se dešava kada izgubite kontrolu nad disanjem može vam pomoći da shvatite zašto su ove vježbe dobre za porod. Recimo, kada ste preplašeni ili napeti disanje postaje plitko i brzo, ramena su vam izbačena naprijed, uši, vrat i ramena su ukočeni. Ako uđete u stanje panike, počinjete ubrzano disati. U takvom stanju smanjuje se količina kisonika, potrebna vama i vašoj bebi, a vi počinjete osjećati kao da ste van kontrole i tako gubite snagu. Ritmično disanje vam može pomoći sa ovim i uveliko olakšati porod.

Kako?

disanje2Zatvorite oči, fokusirajte se na disanje, primjetićete ritam. Udahnite, napravite kratku pauzu i izdahnite. Nek vam izdisaji budu jednaki udisajima po dužini i dubini. Ponavljajte vježbu i počećete se osjećati bolje. Možete probati i sa još par tehnika. Jedna od najjednostavnijih je da brojite svaki udisaj i izdisaj. Lagano, oni će postići istu dužinu i dubinu, pa brojanje neće biti potrebno. Još jedan jednostavan način da održavate svoje disanje je da udahnete na nos, a izdahnete na usta. (Ne prenagljujte sa ovom vježbom i povremeno popijte malo vode da vam se usta ne bi osušila). Kada izdišete probajte da vam to bude otpusni ventil za napetost. Fokusirajte se na opuštanje mišića, koje zatežete u stresnim situacijama.

Sa vježbama tehnika disanja počnite mnogo prije porođaja. One će vam tako postati prirodna stvar i znaćete kako da ih primijenite kada krenu trudovi. Ako mislite da ne možete sami vježbati, krenite na kurs obuke za trudnice, a može vam se pridružiti i suprug.

(Za lakše trudničke dane, pročitajte nešto više o korisnim vježbama)

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Sindi Kusić via Facebook

  meni nista nije pomagalo ;)

 2. Vedrana Božović Mizdarić via Facebook

  Da, da itekako

 3. Zorica Bera via Facebook

  pomažu. “sitno” dišeš umesto da vrištiš. bolje zvuči.

 4. Gordana Dragojevic via Facebook

  I te kako pomazu..!!!!

 5. Emilija Nikolic via Facebook

  POMAZU!!!

 6. Fikreta Pjevic via Facebook

  Ne samo porod ispravno disanje moze ublaziti mnoge tegobe pogotovu psihicke……

Napišite komentar