Menu 

Tokom cele trudnoće, verovatno ćete se pripremati i izučavati simptome poroda da biste prepoznali kada treba da idete u bolnicu, ali postoje simptomi tokom trudnoće koje ne treba da zanemarujete i ukoliko ih primetite odmah bi trebalo da krenete put bolnice.

Kad su trudnice u pitanju gotovo da nema sredine, postoje one koje na najmanji znak moguće komplikacije trče kod lekara, a postoje one koje čekaju zadnji trenutak, uveravajući i sebe i druge da je sve u redu. Ni jedan ni drugi slučaj nije ispravan.

Činjenica je da pojedni simptomi trudnoće mogu biti poprilično zbunjujući posebno za žene koje su trudne po prvi put i veoma je teško proceniti ima li mesta za paniku ili ne. Mi vam donosimo situacije koje ako se dogode nemate šta čekati već posetite lekara, ne zato što su u svakom slučaju rizične već jednostavno treba da se provere.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-pregnant-woman-image22921060

Krvarenje

bilo kakvo krvarenje u trudnoći, posebno tokom drugog i trećeg tromesečja mora da se pregleda. To može biti simptom mnogih teških komplikacija kao što su odvajanje posteljice koje je obično praćeno obilnim krvarenjem tako da će vam to biti jasan znak kako nešto nije u redu. Manje obilno krvarenje koje dolazi sa blagim bolovima može biti znak nekog manje ozbiljnog stanja, ali je neophodno da se javite svom lekaru u svakom slučaju.

Smanjeni pokreti bebe

Možda ne spadate u trudnice koje svaki dan broje broj pokreta bebe, ali sigurno otprilike znate koliko često i intenzivno se vaša beba pomera tako da ćete odmah osetiti promenu. Neke trudnice nose bebe koje su aktivne uglavnom noću, dok se druge vrte uz jutarnju kafu ili čaj i tu nema pravila. Ako na bilo koji način sumnjate da se vaša beba ne pokreće kao i obično ili ako u toku jednog dana niste osetili niti jedan udarac obavezno se obratite lekaru. U pojedinim slučajevima znalo se desiti da trudnice izgube bebe, a jedini simptom koji su osetile bio je manjak pokreta.

Curenje vode

U poslednjim danima trudnoće, trudnice obično imaju pojačanu potrebu za mokrenjem jer je beba teža i pritiska bešiku. Zna se desiti čak i to da se žena pomokri u gaće, ali teško je primetiti razliku između mokraće i plodove vode i zato ne nagađajte. Ako ste osetili curenje, a termin vam nije ni blizu, obavezno se obratite lekaru jer može se desiti da vodenjak počne pucati i nedeljama pre termina.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-pregnant-woman-hospital-image24270077

Kontrakcije pre termina

Prave kontrakcije je ponekad teško prepoznati jer se one lažne, Brakston-Hiks mogu javljati tokom celog trećeg tromesečja. Da ne biste trčali u bolnicu baš svaki put pokušajte raspoznati lažne od pravih trudova. Lažni trudovi se obično javljaju pre 37. nedelje trudnoće, obično se javljaju na svake 2-3 minute, a intenzitet im se pojačava ukoliko ustanete ili pokušavate hodate. Regularne, bolne kontrakcije pre termina mogu biti znak prevremenog porođaja.

Verujte intuiciji

ma koliko vas drugi ubeđivali da paničite i da umišljate kako nešto nije u redu, ništa ne prepuštajte slučaju i ukoliko vam intuicija kaže da nešto nije u redu poslušajte je i otiđite lekaru makar samo da se umirite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar