Menu 

Tačkasti iscedak tokom prvog tromesečja trudnoće je uglavnom razlog za uzbunu kod svih trudnica, a mi se pitamo ima li mesta panici i šta u stvari kažu lekari. Da li je tačkasti iscedak normalna pojava ili razlog za brigu?

Lekari tvrde da tačkasti iscedak u prvim nedeljama trudnoće u većini slučajeva nije nešto što treba da nas zabrine, jer su brojna istraživanja pokazala da rizik od komplikacija u takvim situacijama iznosi svega pet odsto. Tačkasti iscedak se javlja kod više od 30 odsto žena tokom prvog tromesečja trudnoće, a odlikuje ga prilično slabije krvarenje od menstrualnog, te boja iscedka može varirati od crvene do smeđe.

2311218872_be0f98f3f2_z

Jedan od najčešćih uzroka krvarenja tokom prvog tromesečja trudnoće je svakako trenutak kad se oplođeno jajašce pokuša zalepiti uz zid materice što izaziva nekoliko dana tačkastog krvarenja. Ovo se u većini slučajeva dešava pre nego žena otkrije da je uopšte trudna.

Drugi uzročnik mogu biti polipi na grliću materice koji su bezopasne izrasline koje mogu izazvati i blago krvarenje tokom trudnoće usled povišenog nivoa estrogena. Pored toga zbog povećanog broja krvnih sudova u tkivu koje okružuje sam grlić bilo kakav kontak sa ovim područjem (seksualni odnos, ginekološki pregled…) može izazvati krvarenje.

Ipak, bez obzira što u većini slučajeva tačkasto krvarenje i iscedak u prvom tromesečju trudnoće ne upućuju na neke ozbiljnije probleme, ako primetite bilo šta na donjem vešu obavezno se obratite lekaru da bi se odagnale bilo kakve sumnje i da bi se utvrdio tačan uzrok krvarenja. Lekar će na prvom mestu utvrditi trudnoću, proveriti da li se oplođeno jajašce nalazi tamo gde bi trebalo, proveriti polipe te da li je grlić materice zatvoren.

S druge strane krvarenju kako trudnoća odmiče treba pristupiti sa većom dozom opreza i zato ako primetite krv, a ušli ste u drugo tromesečje čim pre se javite svom lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar