Menu 

Redovni ultrazvučni pregledi bi trebalo da budu sastavni deo svake trudnoće i njih bi trebalo obavljati onoliko puta koliko vam to vaš lekar preporuči. Otkrivamo vam šta možete očekivati od ultrazvučnih pregleda, šta je normalno, a šta ne.

Tokom svakog pregleda ultrazvukom vaš lekar uzima određene mere fetusa da bi se uverio da li se beba razvija onako kako bi trebalo. Jedna od najčešćih mera koja se uzima jeste dužina fetusa od trtice do temena glave koja je od velike važnosti jer se pomoću nje može tačno ustanoviti koliko ste trudni u prvom tromesečju. Ova mera pomaže i da se utvrdi da li se fetus pravilno razvija u najranijem stadijumu trudnoće. Rezultat dužine manji od proseka može upućivati na to da se embrion ne razvija normalno i da postoje neki hromosomski poremećaji kao i da žena nije trudna onoliko koliko ona misli, već nešto manje.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U drugom tromesečju putem ultrazvuka se posebna pažnja obraća na obim glave, abdomena kao i dužinu butne kosti, a ove mere će se uzimati tokom svakog pregleda jer su one jedan od pokazatelja da se fetus pravilno razvija. Postoje određene granice za svaku nedelju trudnoće i sve dok se mere podudaraju sa prosekom nema razloga za brigu. Mesta za brigu ima onda kad su mere mnogo veće ili mnogo manje od proseka. Manje mere u drugom i trećem tromesečju upućuju na to da beba od posteljice ne dobija sve neophodne nutrijente, dok prevelika beba može da znači prisutsvo dijabetesa ili nekih drugih stanja. Na osnovu ovih merenja lekari trudnice obično šalju na daljnja testiranja da bi se utvrdilo šta tačno nije u redu.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći su veoma bitni jer pomažu lekarima da prate tok trudnoće kao i da na vreme otkriju neka stanja koja odmah mogu da se leče ili spreče.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Veoma je važno da ne čitate sami svoje rezultate pomoću interneta već da slušate ono što vam lekar kaže i ako je to da nema razloga za brigu, onda nemojte dalje “guglati” već mu verujte na reč.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar