Menu 

Iako mnogi stručnjaci tvrde da tokom trudnoće nije potrebno jesti za dvoje i da navike ne treba nešto previše da se menjaju postoje određena saznanja koja kažu da bi trudnice trebale jesti veće količine čokolade nego obično. Evo i zašto.

Najnovija istraživanja su pokazala da konzumiranjem čokolade tokom trudnoće žene sebi i svojoj bebi obezbeđuju fenomenalne zdravstvene benefite. Ali, postoji jedna mala caka, ovo se odnosi na tamnu čokoladu sa većim procentom kakaa i manjkom šećera, ne na poslastice koje od svih sastojaka najmanje sadrže pravu čokoladu. Žao nam je.

5654992378_eaae0e432c_z

Naučnici su potvrdili da flavanoli koji se nalaze u kakau ne samo da su dobri za mamu nego poboljšavaju funkcionalnost posteljice i poboljšavaju rast i razvoj fetusa. Veruje se da je to zbog antioksidanstkog delovanja flavanola čija je koncentracija mnogo veća u tamnoj čokoladi nego u drugim slatkišima koji sadrže mnoštvo šećera, mleka i ostalih proizvoda. Lekari kažu da ovo otkriće uopšte nije čudno, jer flavanoli dokazano poboljšavaju cirkulaciju pa se nekako podrazumeva da pomažu efikasnosti posteljice.

Još jedna privilegija koju trudnice dobijaju od kakaa je smanjen rizik od preeklampsije koja je kao što znate veoma opasan oblik povišenog krvnog pritiska u trudnoći, a obično se ne pojavljuje pre trećeg tromesečja. Preeklampsija je jednako opasna kako za majku tako i za bebu.

Istraživački tim koji se bavio proučavanjem beneficija kakaa za trudnice posmatrao je 129 trudnih žena, a svaka je bila između 11 i 14 nedelja trudnoće. Neke od tih žena su konzumirale čokoladu bogatu flavanolima dok su neki jeli zalogaje siromašne flavanolima. Kod obe grupe žena je utvrđeno da imaju bolju cirkulaciju u predelu materice, posteljice i fetusa, Jedan od autora studije je naglasio kako se pokazalo da čokolada zaista može imati pozitivan uticaj na posteljicu pa ujedno i na rast fetusa, te naglašava kako pozitivan efekat čokolade nije povezan samo sa flavanolima.

22341657935_6c0f5244f0_z

Napominjemo da ova otkrića ne znače kako čokoladu treba da jedete za doručak, ručak i večeru, ali da povremeno možete uživati u svom omiljenom slatkom zalogaju to svakako da. Isto tako važno je da birate kvalitetnije vsrte tamnih čokolada koje u sebi sadrže visok procenat kakaa, a veoma malo dodataka, poput šećera, mleka i ostalog.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar