Menu 

U današnje vreme svima se može desiti da jedan ili više meseci nemate dovoljno novca za plaćanje računa. Šta uraditi?

U ovakvim situacijama najbitnije je problem ne ignorisati niti izbegavati, već se uhvatiti u koštac i učiniti sve da se ponovo vratite u kolosek. Mi ćemo vam dati nekoliko saveta koji će vam biti od velike pomoći.

Suočavanje sa neplaćenim računima, bez obzira na razloge zbog kojih smo se našli u takvoj situaciji može biti veoma stresno, ali najgora moguća stvar koju možete uraditi jeste da neplaćene račune sakrijete sami od sebe i nadate se da ćete sledeći mesec imati više novca.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-paying-bills-image6539639

Ne čekajte da problem nestane sam od sebe. Ako ovaj mesec nemate dovoljno novca za plaćanje računa, nemojte ignorisati problem u nadi da će sledeći mesec biti bolje. Uhvatite se u koštac i napravite plan koji će vam pomoći da se izvučete iz ove neugodne situacije.

Sve stavite na papir. Sve neplaćene račune stavite ispred sebe i zapišite koliko tačno dugujete, kad je poslednji rok da se računi plate i koji je najveći iznos koji u tom trenutku za račune možete dati.

Odredite prioritete. Nakon što ste sve sabrali, trebalo bi da odredite koje je račune najvažnije platiti i koje su posledice neplaćanja. Da li je najvažnije da platite kiriju, kredit, struju ili račun za telefon? Šta je ono što ne može čekati?

Razmislite o zateznim kamatama. Ako vam se na određene neplaćene dugove računaju i kamate možda bi bilo najpametnije da upravo te račune prve plaćate, jer će vam račun sledeći mesec biti još viši, a to svakako ne želite.

Odjavite telefon. Ukoliko ste svesni da nema nikakve šanse da platite račun za telefon ovog meseca, nazovite vašeg operatera, objasnite o čemu se radi i tražite da vam isključe telefon dok ne podmirite dug da vam se ne bi gomilalo još više duga. Jer ukoliko uopšte ne koristite telefon moraćete platiti određene pretplate i poreze.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-paying-bills-home-female-analyzing-her-monthly-them-online-using-laptop-computer-image35286133

Rasporedite budžet malo bolje. Ako vam svaki mesec nedostaje novca za plaćanje računa možda bi bilo dobro da se pokušate bolje organizovati. Kad dobijete platu, honorane i sve prihode u domaćinstvu, saberite ih, a zatim od tog iznosa oduzmite svotu novca potrebnu za plaćanje računa. Ostatak rasporedite na mesec dana za hranu i ostalo. Reorganizaciju je posebno potrebno napraviti ukoliko su vam nedavno smanjili platu ili je neko iz domaćinstva ostao bez prihoda.

Posavetujte se. Ako bez obzira na sve preduzete mere jedostavno nikako ne znate rukovati novcem i uvek vam fali iako mislite da zarađujete dovoljno da poplaćate sve račune onda bi bilo dobro da se posavetujete sa nekim ekonomskim stručnjakom koji će vam dati jasne smernice kako da organizujete sopstveni budžet.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Вањка Див

    Džiz….

  2. Вишња Зечевић

    пишај по сиротињи

  3. Mirjana Nikolić

    majke ti?

Napišite komentar