Menu 

Svi mi ponekad imamo mračne misli, ali sa depresijom to stanje je mračnije i mnogo teže. Kognitivna terapija se u ovim slučajevim pokazala veoma efektnom.

Crne misli ne samo da mogu narušiti vaše fizičko zdravlje, već i poremetiti viđenje realnosti i odvesti u niz drugih poremećaja.

Uz pomoć stručnjaka i upotrebom kognitivne terapije na duže staze pacijent može da dođe do “razrešenja”, do odgovora na pitanja koja su ga mučila i da vidi jasnije. Istraživanja su pokazala da ona deluje na pacijente dobro kao i antidepresivi, a samim tim i bolje jer do izlečenja dolazi bez upotrebe često štetnih medikamenata.

Kognitivna terapija – razgovor koji leči

Depresija je prisutna zbog konstantnih negativinih misli. To su automatske misli, one nastaju bez promišljanja. Depresivna osoba će govoriti: “ja sam propalitet”, “ja sam najgori”, “loše se stvari uvek meni događaju”, “rođen sam i osuđen da budem nesrećan”, …

razgovor terapeut

Moguće je da je pacijent pao u depresiju zbog niza loših događaja koji su se zbili u njegovom životu, ali obično je reč o preuveličavanju. Niko nije osuđen na večnu nesreću (osim ako to sam ne izabere i ne dobije pomoć).

Sa kognitivnom, terapijom razgovora pacijent može da razbije, ispravi automatske negativne misli. Vremenom, oboleli će uvideti da su njegova razmišljanja bila pogrešna i da, iako je tako verovao, nije razmišljao realno.

Razdvajanje problema

Ako imate prijatelja ili poznanika koji ima ovakav problem ova terapija bi mu zaista mogla pomoći. Efektivna je, jer se problemi “usitnjuju”, razdvajaju na delove.depresija

  1. Problem onakav kakvog ga vidi oboleli
  2. Razmišljanja obolelog o problemu
  3. Emotivne reakcije obolelog kada je u pitanju problem
  4. Kako problem fizički utiče na pacijenta
  5. Kako se osoba ponaša kada se neki, za njega, krupan problem (ili nesreća) desi (pre, tokom i posle događaja)

Kada se sve ovo izanalizira sa pacijentom, neke stvari postaju lakše za njega za razumeti. Između poseta terapeutu pacijent ima i zadatke koje mora obaviti. Oni mu pomažu direktno da reši određene probleme.

Prvi rezultati mogu biti vidljivi već nakon nekoliko sedmica. Prema nekim istraživanjima ova terapija je delovala bolje uz antidepresive, ali to je odluka koju terapeut i pacijent moraju zajedno doneti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar