Menu 

Povremeno uzimanje lekova protiv glavobolje je u redu, ali šta ako se bola ne možete rešiti bez lekova?

Tenzijske glavobolje

Ovaj oblik glavobolje odlikuje tup i obično stalan bol, često duž čela. Može ga izazvati stres koji poremeti način na koji telo obrađuje bolove. Istraživanja kažu da tehnike opuštanja mogu smanjiti učestalost ove glavobolje za to i više posto.

Migrenozne glavobolje

Migrenozne glavobolje znače teške probadajuće bolove, često jednostrane, a katkad praćene i mučninom. Česti su okidači promene u ritmu spavanja, preskakanje obroka kao i izloženost jakom svetlu ili buci. (Glavobolja kod mamurnosti zapravo je blaga migrena).

 

“Uzimate li prečesto bezreceptne analgetike, na kraju možete pogor­šati glavobolje jer smanjujete prag osetljivosti na bol”, kaže dr Robert Kaniecki, načelnik klinike za glavobolje na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

 

Zato tablete uzimajte najviše dva puta nedeljno. Ako su vam češće potrebne, neka vam ih propiše lekar. Pre nego bilo šta progutate, pokušajte jednu od ovih strategija smanjivanja bola:

STRATEGIJA 1 – Stavite led

“Stara dobra ledena obloga kratkoročno rešava problem glavobolje jer umanjue upalu”, kaže dr Kaniecki. Svakih sat vremena na bolno mesto stavite led i držite ga 10 do 15 minuta. Živci i misšići izvan glave mogu biti iziritirani zbog glavobolje ili čak sami uzrokovati glavobolju, piše “Mens helt”.

STRATEGIJA 2 – Zauzmite joga pozu

Istraživanje sprovedeno 2007. u Indiji pokazalo je da joga može smanjiti hroničnu tenzijsku glavobolju za 71 odsto, kao i olakšati grčeve slepoočnog mišića, jednog od žvačnih mišića s bočne strane glave. (Više o jogi pročitajte OVDE)

STRATEGIJA 3 – Tu pritisnite

Akupresura može smanjiti bol od hroničnih glavobolja, pokazalo je tajvansko ustraživanje. Upravnik centra za glavobolje na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu dr Piter Goadsbi kaže da je nekim ljudima pomoglo kad desnim palcem i kažiprstom nežno pritisnu mišić između levog palca i kažiprsta.

Sprečite buduće glavobolje

Pojačajte svoju odbranu na više bojišta kako biste uspešno zaustavili navalu bola na vašu glavu. Pokušajte neku od ovih strategija ili ih međusobno kombinujte.

STRATEGIJA 1 – Bavite se sportom

Redovita telesna vežba može pomoći u odagnavanju migre­noznih glavobolja baš koliko i lekovi, pokazalo je novo švedsko istraživanje. Ljudi koji su vežbali 40 minuta tri puta nedeljno doživljavali su jednako olakšanje kao i oni koji su pili receptni lek topiramat.

STRATEGIJA 2 – Dajte šansu akupunkturi

Akupunktura može smanjiti učestalost tenzijskih glavobolja i efikasno ih lečiti, nedavno je zaklju­či­la pregledna studija. Dok je drugo istraživanje zaključilo isto za migrene. Spremni za bockanje?

STRATEGIJA 3 – Dogovorite masažu

Opuštanje mišića i nerava, tehnika istezanja, može pomoći u sprečavanju tenzijskih glavobolja kada se primeni na nečija leđa, vrat i lice, pokazalo je istraživanje.

Mondo.rs

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Kako to tačno vreme utiče na zdravlje - od grmljavine do oluje.

    […] Migrenu obično povezujemo sa pritiskom, ali tačnije, reč je naglim promenama u kratkom vremenskom periodu, koji su povezani sa vetrom i vlagom. Migrene može uzrokovati i visok i nizak vazdušni pritisak. (Pročitajte i tekst Reši se glavobolje bez lekova). […]

Napišite komentar