Menu 

Kum nye je vrsta joga koja je razvijena na Tibetu, a pod nazivom tibetanska joga je poznata širom sveta. Sastoji se od niza pokreta, dizajniranih da telo opuste i povežu sa svetom. Saznajte više o kum nye jogi.

Kad je u pitanju tibetanska joga veruje se da ona pomaže da povećamo psihičku snagu kroz upotrebu raznih pokreta, a može se upotrebiti i u svrhu iseljujuće umetnosti. Iako je ovaj metod vežbanja razvijen 70-ih godina, kum nye joga stara je 15 vekova.

Krajnji cilj tibetanske joge jeste da ujedini duhovne , fizičke i emocionalne aspekte čovekovog života. Položaje koji se praktikuju u kum nye jogi razvio je budista, tibetanski lama, Tartang Tulku i nesebično je svoja otkrića prenosio drugima u nadi da će promovisati njegove položaje snage i relaksacije.

U ovaj oblik vežbanja uključen je i jedan oblik meditacije koji čoveku pomaže da dođe u dodir sa samim sobom i sa vanjskim svetom.

dreamstime_s_18205981

Položaji kum nye joge omogućavaju promenu između tišine i meditacije uz pomoć namernih pokreta. Kao i pokreti i mirno stanje takođe utiče na izgradnju snage, a u nekima od položaja je poprilično teško ostati miran. Svi položaju osmišljeni su tako da nam svu energiju izvuku na površinu da bismo se lakše s njom mogli povezati.

Jedan od najvažnijih faktora pri pravilnom izvođenju pokreta tabetanske joge jeste kontrola disanja. Mi, tako što telo držimo u određenom položaju, oređeni vremenski period budimo svest o mišićima svoga tela.

Promena položaja trebalo bi da se odvija polako, sa isticanjem svakog pokreta tela. Na ovaj način postajemo svesni svakog pokreta i povezujemo se sa kretanjem.

Većinu vremena, tokom svakodnevnih aktivnosti, telo se pomera brzo, bez razmišljanja, a tibetanska joga nas „tera“ da razmislimo o svakom pokretu koje nam telo učini. Sve ovo je od velike važnosti za ravnotežu i integraciju energija u našem organizmu.

Moć disanja

Jedan od novijih ogranaka kum nye joge koji se praktikuje širom sveta jeste i moć disanja koja pomaže da spoznate moć svakog udisaja kao i da naučite pravilno da ga koristite.

Disanje je kao što nam je svima poznato motor našeg življenja, ritam našeg disanja je ujedno i ritam našeg življenja. Kad je kum nye joga u pitanju pravilno disanje je od velike važnosti.

Da bismo na neki način ukrotili disanje potrebno je da stvorimo unutrašnji prostor kroz pokrete i položaje jer zbog toga što radimo na fizičkom telu moramo stvoriti pozitivne šablone disanja.

dreamstime_s_18205794

Na tom nivou kum nye joge disanje, telo, um i osećaj bi trebalo da se spoje u jedno. Meditacija disanjem nam pomaše da otpustimo sve ono što nam izaziva stres. Ukoliko nam je udisaj slobodan i lagan um se otvara, a energija je spremna za pozitivnu promenu.

Ove promene treba da nastanu prirodno, bez pokušaja kontrole uma, jer će se u tom slučaju u disanju osetiti tenzija. Kum nye je veoma efikasan način da svoje disanje uskladimo sa prirodom,  a s vremenom svi aspekti našeg bića se usklađuju sa frekvencijama prirode.

Pet položaja tibetanske joge

Tibetanska joga je poznata i kao joga koja usporava proces starenja na način da čisti um  i pospešuje opšte zdravlje tako što nam otvara čakre (7 centara energije na telu).

U svetu je uveliko poznata vežba koja se sastoji od pet položaja tibetanske joge za koju se veruje da podmlađuje, usporava proces starenja i pospešuje zdravlje. Mogu je raditi sve starosne grupe ljudi.

Pogledajte video :

http://www.youtube.com/watch?v=nCRY8AUJxVw&feature=youtu.be

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Nandy

    Prporučam svakome, riješilo bolove u kralježnici.

Napišite komentar