Menu 

Svi mi znamo šta su to krajnici i čemu služe, ali malo nas je zaista upoznato sa pravim razlozima zbog kojih se preporučuje njihovo vađenje. Mi vam danas otkrivmo sve što bi vas možda moglo zanimati o krajnicima, upalama i vađenju.

Krajnici su nakupine tkiva koje se nalaze sa leve i desne strane grla i njihova primarna funkcija je da organizam štite od infekcija. Problem nastaje kada krajnici oteknu i u tom slučaju se može razviti infekcija. Upaljeni krajnici su otečeni, bolni i obično premazani žućkastim ili beličastim slojem i ta pojava se zove tonzilitis (upala krajnika) koji je veoma česta pojava kod dece.

Pored otečenih krajnika, simptomi tonzilitisa su:

  • Bolno grlo.
  • Bol i neugodnost pri gutanju.
  • Povišena telesna temperatura.
  • Otečeni limfni čvorovi na vratu.

Uvećani krajnici bez ikakvog drugog simptoma infekcije su veoma često pojava kod dece i u tom slučaju se ne preporučuje njihovo vađenje jer se s vremenom oni sami od sebe skupe. Ako sumnjate na upalu krajnika kod deteta obavezno se javite pedijatru i nemojte sami postavljati dijagnozu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad je vreme za operaciju?

Lekari preporučuju vađenje krajnika ukoliko dete ima neke od navedenih simptoma:

  • Učestale upale krajnika ili infekcije uzrokovane streptokokom.
  • Otečene krajnike koji otežavaju disanje, posebno noću tokom spavanja.
  • Dete ima problema sa jedenjem mesa i ostalih namirnica koje je potrebno malo duže žvakati.
  • Problemi sa spavanjem utiču na dečije svakodnevne aktivnosti.
  • Hrkanje i apneja (kada neko nakratko prestane da diše dok spava jer uvećani krajnici blokiraju prolaz vazduha).

Bez obzira koliko operacija vađnja krajnika bila rutinska i jednostavna kod roditelja i kod dece uvek izaziva strah i zabrinutost. Da biste dete pripremili na operaciju razgovarajte s njim o onome šta ga čeka tokom same operacije, ali i tokom perioda oporavka.

Objasnite mu da će dobiti totalnu anesteziju koja će ga uspavati i neće moći da oseti apsolutno ništa. Sama operacija traje oko 20 minuta i obavlja se kroz usta tako da nema nikakvih rezova niti šavova. U većini slučajeva deca nakon operacije idu kući nakon provedene noći ili nekoliko sati u bolnici. Na posmatranju se obično zadražavaju deca mlađa od tri godine i oni koji su imali značajnih problema sa apnejom i problemima sa spavanjem.

U retkim slučajevima se može pojaviti krvarenje.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U zavisnosti od samog načina vađenja krajnika, celokupni oporavak nakon operacije obično traje nedelju dana i očekujte da će dete osećati bolove i neugodnost jer je grlo u potpunosti izloženo nakon što su krajnici odstranjeni. Biće potrebno neko vreme da dete počne normalno gutati hranu i piće. U periodu oporavka se preporučuje da dete jede veće količine sladoleda što klincima sigurno neće teško pasti.

Ako vaše dete tokom godine ima više od 6-8 upala krajnika onda bi sa pedijatrom trebalo da razmotrite operaciju kao sasvim izvesnu opciju. Isto tako veoma je važno da nakon operacije prirodnim putem jačate detetu imunitet, jer je uklanjanjem krajnika prolaz ka plućima otvoren i ne postoji nikakva zaštita. Pedijatri obično ne preporučuju operaciju deci koja pate od nekih hroničnih obolenja i čiji je imunitet oslabljen. Ukoliko lekar ne savetuje operaciju e isnsitirajte, a ukoliko insistira ispitajte detaljno zašto smatra da je to najbolje rešenje za vaše dete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar