Menu 

Svi smo mi bar jednom u životu sanjali ružne snove nakon kojih smo se budili u znoju presrećni što je u pitanju samo san. A, jeste li se ikad zapitali da li je moguće kontrolisati šta sanajte? Danas vam pričamo o lucidnim snovima.

Lucidni snovi nastaju kad spavate, ali ste negde svesni da sanjate. Kad dođete u to satanje u tom slučaju u potpunosti možete uticati na to u kom će pravcu ići vaš san. U tom slučaju možete uraditi sve što poželite, možete leteti, možete se vratiti u detinjstvo, biti na moru i to je sigurno jedan od najboljih doživljaja u životu. Ako mislite da je nemoguće, verujte niste jedini, ali lucidno sanjanje je steklo zaista mnogo poklonika još od šezdesetih godina kada su mu se istraživači po prvi put posvetili.

6195389589_401b3ffe9a_z

Iako vam možda neće doneti kvalitetan odmor lucidni san može biti od koristi na mnoštvo drugih načina. Lucidni s ovi vam mogu otkriti kako se zaista osećate u vezi nekih problema, na ćemu tačno treba da poradite i sa čim u životu treba da budete oprezni. U onom trenutku kad postanete svesni da sanjate vi u stvari razgovarate sa svojom podsvesti.

Dragim rečima lucidni snovi su kao poseta psihoterapeutu koji će vam pomoći da rešite neke svoje probleme za koje niste ni bili svesni da vas koče u životu.

Kako postići lucidne snove?

Neka vam bude ugodno sa vašim običnim snovima. Tokom prosečne noći čovek obično prolazi kroz pet snova, a stručnjaci savetuju da vodite dnevnik o tome šta sanjate. Što više budete zapisivali, to ćete se više prisećati i na taj način trenirate mozak da treba da pamti snove.

Prevarite sebe lucidnim snovima. Jedan od načina koji će vam pomoći da doživite ucidni san, jeste da namestite alarm da zvoni 20-30 minuta ranije nego što treba da ustanete. Probudite se pa odspavajte tih još pola sata. Pošto u tom stanju nećete dostići najdublju REM fazu, vrlo lako ćete moći kontrolisati snove.

Opustite se. Možete koristiti i neke tehnike opuštanje koje će vam pomoći da doživite lucidni san. Možete pre spavanja popiti šolju čaja od kamilice ili valerijane koji je sigurno još bolji izbor i koji se vekovima koristi u holistici.
Ao odmah ne uspete doživeti lucidni san, ne treba da brinete, važno je da vežbate i da se trudite.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Dara

    Zanimljiv tekst, dosta se oko toga i dan danas pitam. Primetila sam da obično sanjam ono o čemu razmišljam tokom dana, a pogotovo neposredno pred spavanje. Takodje, u poslednje vreme jako često sanjam snove koji su odraz nekih mojih potisnutih strahova. Najbolje mi je kad se ne sećam snova uopšte. :)

Napišite komentar