Menu 

Prema podacima institucija za zdravlje i prevenciju bolesti, sezona gripa obično je na vrhuncu oko februara i može trajati sve do maja tako da imate sasvim dovoljno vremena da ojačate sopstveni imunitet, a u tome će vam pomoći promene nekih životnih navika.

Kao što već znate od virusa se možete zaštititi konzumiranjem hrane bogate nutrijentima, vitaminima i mineralima, ukoliko dobro spavate, redovno perete ruke i pod kontrolom držite stres. Sve ovo je veoma očito i dobro poznato, ali postoje neke navike koje verovatno već imate, a koje će dodatno ojačati imunitet.

Kad pročitate ovu listu, odaberite najmanje dve navike koje ćete promeniti da biste se sačuvali od sezone dosadnog gripa.

4211817208_ea3f21f824_z

Tuširanje hladnom vodom. Možda vam se tuširanje hladnom vodom tokom zimskog perioda čini kao najgora ideja ikada, ali ako možete da istrpite zaista može biti dobro po vaše zdravlje. Prema brojnim istraživanjima ljudi koji se redovno tuširaju hladnom vodom imaju veći broj belih krvnih zrnaca u odnosu na one koji se tuširaju isključivo toplom vodom. Metabolička rata se u tom slučaju diže ne bi li zagrejala telo, što aktivira imuni sistem i otpušta više belih krvnih zrnaca.

Osvežite dom eteričnim uljima. Ruzmarin, pepermint, lavanda i limun su samo neke vrste eteričnih ulja za koja je poznato kako imaju svojstva jačanja imuniteta i pored toga zaista predivno mirišu. Sve što treba da uradite jeste da odaberete samo jedno ulje i koristite tako što ćete ga nakapati u osveživač vazduha i udisati. Ako pak nemate osveživač vazduha nakapajte nekoliko kapi u opuštajuću kupku pre spavanja.

Gledajte smešne filmove. Mnogi kažu da je smeh najbolji lek, a to potvrđuju i brojna istraživanja. Smeh pomaže telu da otpušta endorfin, onu dobru hemikaliju koja se otpušta tokom vežbanja i drugih aktivnosti u kojima uživate. Jedna određena studija je objavila kako smeh povećava nivo ćelija koje se bore protiv bolesti i infekcija, a ide toliko daleko da kaže i kako smeh pomaže kod jačanja imuniteta. U svakom slučaju ništa vas ne košta da probate – naprotiv.

Slušajte dobru muziku. Muzika na telo deluje na isti način na koji to radi smeh. Kada slušate muziku koju volite automatski se osećate bolje i ona ima moć da jača imunitet jer pozitivno deluje na emocije. Određena mentalna i emocionalna stanja mogu balansirati autonomni nervni sisitem što reguliše gotovo svaki deo imuniteta. Negativne emocije, s druge strane, podižu nivo koritizola, poznatog i kao hormon stresa, dok pozitivne emocije snižavaju nivo kortizola. U svakom slučaju, važno je da slušate muziku koja vas veseli, koja vas neće rastužiti.

7817336296_6ab6cdbefd_z

Redovan sex. Ne biste verovali, ali redovni seksualni odnosi pomažu da se organizam odbrani od virusa i bakterija. Jedno istraživanje je pokazalo da je kod parova koji imaju redovan sex primećena veća količina imunoglobulina koji se smatra antitelom koji nas čuva od prehlade i gripa.

I to je to, ovih pet jednostavnih i pomalo neobičnih navika će vam pomoći da se zaštitite od šmrcanja, kijanja, kašljanja i povišene temperature. Sigurni smo da vam neće biti previše teško da promenite bar neke od ovih životnih navika i kao što smo rekli na poćetku, ne čekajte ponedeljak, sa promenama krenite odmah.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ekolozi se već godinama bore protiv distrubucije flaširane vode i to ne samo iz ekoloških razloga. Plastičnih flaša se treba čuvati, posebno ako su dugo bile izložene suncu. Piši! Širi dalje!