Menu 

Čak i ako je reč veoma krakom boravku u teretani ili času aerobika ponekad nije u najboljem interesu za vas da mešate određene lekove i fizičku aktivnost. Saznajte koji to lekovi u kombinaciji sa vežbanjem mogu naštetiti vašem zdravlju.

Ako ste primetili da vas lekovi protiv alergije čine pospanima, obavezno ih uzimajte nakon posete teretani ili trčanja. Je li sigurno uzeti aspirin pre vožnje bicikla? Kada je u pitanju terapija lekovima zaista treba da pazite na sve potencijalne efekte dobre ili loše.

 Beta blokatori su grupa lekova koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, glaukom, migrenu ili probleme sa srcem.

 

Beta blokatori usporavaju rad srca pa samim tim su veoma loša kombinacija sa vežbama koje za cilj imaju podizanje broja otkucaja. Ovo telu daje konfliktne poruke pa se u tom slučaju veoma brzo umorimo što može biti veoma frustrirajuće. Razgovarajte sa vašim lekarom o kombinaciji beta blokatora i vežbe, uverite se da li su oni zaista neophodni za vaše stanje. U pojedinim slučajevima beta blokatori su samo alternativa pa bi bilo dobro da vam vaš lekar pojasni sve detalje.

Lekovi protiv bolova se dele u dve grupe, to su analgeici i ibuprofen koji pored što ublažava bol smanjuje otok i upale.

Bol je obično simptom da nešto nije u redu, obično je u pitanju povreda tkiva i zato bi prevelika upotreba analgetika trebalo da vas zabrine. Posebno bi trebalo da se obrati pažnja na lekove koji sadrže ibuprofen jer njegova posledica može biti zadržavanje vode u organizmu što za vreme vežbe može dodatno da optereti kardoiovaskularni sistem.

 Antidepresivi uglavnom deluju opuštajuće, a najčešći su oni koji prave hemijski balans u mozgu za podizanje raspoloženja. Prve nedelje uzimanja antidepresiva mogu se javiti zamor i bezvoljnost.

Posledica uzimanja antidepresiva može biti i naglo debljanje dok je fizička aktivnost od velikog značaja za poremećaje u raspoloženjima. Ako vas antidepresivi previše uspavljuju nikako ih ne uzimajte pre vežbanja ili porazgovarajte sa lekarom da vam promeni terapiju.

Isti slučaj je i sa antihistaminicima, lekovima koji se uzimaju za razne vrste alergija (polensku, na životinjsku dlaku…). Oni u većini slučajeva izazivaju zamor i pospanost, a to nam nikako ne ide u prilog ako, na primer, idemo na trčanje, jer će nam koncentracija opasti i veoma lako može doći do povrede.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Da je mediteranski način ishrane veoma zdrav i da se smatra dijetom koja obezbeđuje dugovečnost to smo već znali. Ali, jeste li znali da je mediteranska dijeta i veoma efikasan lek protiv depresije? Piši!