Menu 

Za vas smo odabrali osam nutrijenata koje bi svaka žena trebalo da unosi na dnevnoj bazi. Saznajte za šta su nam tačno dobri i kako da ih unosimo putem hrane.

Kada se priča od vitaminima i mineralima uvek se navodi hana koja je njima bogata, ali retko kad količina te hrane koju treba da unesemo za dovoljnu dozu određenih vitamina i minerala. Mi smo tu da to promenimo.

1. Kalcijum

Naše kosti već u tridesetim godinama počinju da gube na snazi i zato je unos kalcijuma veoma važan jer ovaj mineral kosti duže održava jakima, pomaže nervima da bolje šalje signale kroz telo i može regulisati simptome uvek nezgodnog PMS-a kao što su nadustost i glavobolja.

Za dnevni unos kalcijuma dovoljno je da popijete 250 ml jogurta, pojedete šolju sirovog spanaća ili 50 g tvrdog sira.

2. Vitamin D

Unos vitamina D je veoma važan za sve one koji većinu vremena provode u zatvorenim prostorijama.

Sunčeva svetlost nam pomaže da organizam dobije vitamin D, ali to u većini slučajeva nije dovoljno, posebno u hladnijim mesecima. Vitamin D je zadužen za jačanje kostiju, imuniteta i za bolje raspoloženje.  Najnovija istraživanja su pokazala da vitamin D može smanjiti i dnevnu iscrpljenost i bezvoljnost.

Za dnevni unos vitamina D dovoljno je da uzmete 85 g lososa ili šolju portobelo gljiva.

3. Koenzim Q10

Ovaj koenzim je veoma važan ako želite da se dobro osećate i izgledate mladoliko.

Ovaj antioksidant je proizvod našeg tela i zadužen je za rast ćelija i odbranu organizma od štetnih slobodnih radikala. U kombinaciji sa vitaminom E veoma povoljno deluje na kožu čineći je glatkom i mladolikom. Zato se Q10 koenzim nalazi u mnogim kozmetičkim preparatima.

Da biste dobili dovoljno ovog koenzima dnevno jedite oko 85 grama masnije ribe u kombinaciji sa brokolijem ili karfiolom.

4.Vitamin B

Vegani, vegetarijanci i svi oni koji unose manje ugljikohidrata bi trebalo da uzimaju što više namirnica bogatih ovim vitaminima.

Ovi vitamini pomažu da vam se popravi raspoloženje, štite nerve i krvne ćelije te mogu preventivno da deluju na nastanak anemije povezane sa hroničnom iscrpljenošću.

Za vitamin B pojedite dnevno dve šolje kornfleksa od celovitih žitarica.

 

5. Gvožđe

Svi koji duže vremena pate od umora i ne unose dovoljno proteina trebalo bi da se pozabave gvožđem.

Gvožđe pomaže da se kiseonik pravilno rasporedi u celom organizmu, podiže nivo energije i smanjuje glavobolje i nervozu. Nedostatak gvožđa je jedan od najčešćih nutritivnih poremećaja. Istraživanja kažu da je čak 30 odsto populacije anemično.

Da biste uneli dovoljno gvožđa pojedite omlet sa spanaćem, šaku bundevinih semenki ili ½ šolje sočiva.

6. Probiotici

Ako vas muči nadutost i loša probava, možda vam fali dobrih bakterija u organizmu.

Probiotici su mikroorganizmi koji potpomažu rad probavnog trakta i održavaju zdravlje urinarnog sistema. Mogu sprečiti nastanak gripa i prehlade.

Svakodnevno pijte jogurt obogaćen probioticima ili kefir.

By: jules

By: jules

7. Omega 3 masne kiseline

Svi koji nisu ljubitelji ribe treba da ih dodatno unose jer ove masne kiseline čuvaju zdravlje mozga i srca, podižu raspoloženje i uspešno se bore protiv upala. Telo ne može samo proizvesti omega 3 masne kiseline i zato je veoma važno da ih unosite putem hrane.

Za unos omega 3 masnih kiselina dovoljne su dve šnite raženog hleba sa konzervom tunjevine, šoljom spanaća, šoljom smeđe riže. Na kraju se zasladite bananom.

8. Magnezijum

Ako ste pod velikim stresom i nedostaje vam sna, nedostaje vam i magnezijuma.

Ovaj mineral je važan za preko 300 biohemijskih reakcija u organizmu. Poboljšava zdravlje kostiju, poboljšava san i jača imunitet. S druge strane potpomaže regulisanje šećera u krvi i olakšava simptome PMS-a.

Za magnezijum dovoljno je da dnevno pojedete oko 85 g ribe iverak, šolju smeđe riže, šolju barenog spanaća ili jedan red tamne čokolade.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada se dvoje mladih ljudi sretnu ispod imele trebalo bi da se poljube. I to je obično sve što znamo o imeli. Ali, reč je o zaista korisnoj i zdravoj grančici. Piši!