Menu 

Za vas smo odabrali osam nutrijenata koje bi svaka žena trebalo da unosi na dnevnoj bazi. Saznajte za šta su nam tačno dobri i kako da ih unosimo putem hrane.

Kada se priča od vitaminima i mineralima uvek se navodi hana koja je njima bogata, ali retko kad količina te hrane koju treba da unesemo za dovoljnu dozu određenih vitamina i minerala. Mi smo tu da to promenimo.

1. Kalcijum

Naše kosti već u tridesetim godinama počinju da gube na snazi i zato je unos kalcijuma veoma važan jer ovaj mineral kosti duže održava jakima, pomaže nervima da bolje šalje signale kroz telo i može regulisati simptome uvek nezgodnog PMS-a kao što su nadustost i glavobolja.

Za dnevni unos kalcijuma dovoljno je da popijete 250 ml jogurta, pojedete šolju sirovog spanaća ili 50 g tvrdog sira.

2. Vitamin D

Unos vitamina D je veoma važan za sve one koji većinu vremena provode u zatvorenim prostorijama.

Sunčeva svetlost nam pomaže da organizam dobije vitamin D, ali to u većini slučajeva nije dovoljno, posebno u hladnijim mesecima. Vitamin D je zadužen za jačanje kostiju, imuniteta i za bolje raspoloženje.  Najnovija istraživanja su pokazala da vitamin D može smanjiti i dnevnu iscrpljenost i bezvoljnost.

Za dnevni unos vitamina D dovoljno je da uzmete 85 g lososa ili šolju portobelo gljiva.

3. Koenzim Q10

Ovaj koenzim je veoma važan ako želite da se dobro osećate i izgledate mladoliko.

Ovaj antioksidant je proizvod našeg tela i zadužen je za rast ćelija i odbranu organizma od štetnih slobodnih radikala. U kombinaciji sa vitaminom E veoma povoljno deluje na kožu čineći je glatkom i mladolikom. Zato se Q10 koenzim nalazi u mnogim kozmetičkim preparatima.

Da biste dobili dovoljno ovog koenzima dnevno jedite oko 85 grama masnije ribe u kombinaciji sa brokolijem ili karfiolom.

4.Vitamin B

Vegani, vegetarijanci i svi oni koji unose manje ugljikohidrata bi trebalo da uzimaju što više namirnica bogatih ovim vitaminima.

Ovi vitamini pomažu da vam se popravi raspoloženje, štite nerve i krvne ćelije te mogu preventivno da deluju na nastanak anemije povezane sa hroničnom iscrpljenošću.

Za vitamin B pojedite dnevno dve šolje kornfleksa od celovitih žitarica.

 

5. Gvožđe

Svi koji duže vremena pate od umora i ne unose dovoljno proteina trebalo bi da se pozabave gvožđem.

Gvožđe pomaže da se kiseonik pravilno rasporedi u celom organizmu, podiže nivo energije i smanjuje glavobolje i nervozu. Nedostatak gvožđa je jedan od najčešćih nutritivnih poremećaja. Istraživanja kažu da je čak 30 odsto populacije anemično.

Da biste uneli dovoljno gvožđa pojedite omlet sa spanaćem, šaku bundevinih semenki ili ½ šolje sočiva.

6. Probiotici

Ako vas muči nadutost i loša probava, možda vam fali dobrih bakterija u organizmu.

Probiotici su mikroorganizmi koji potpomažu rad probavnog trakta i održavaju zdravlje urinarnog sistema. Mogu sprečiti nastanak gripa i prehlade.

Svakodnevno pijte jogurt obogaćen probioticima ili kefir.

By: jules

By: jules

7. Omega 3 masne kiseline

Svi koji nisu ljubitelji ribe treba da ih dodatno unose jer ove masne kiseline čuvaju zdravlje mozga i srca, podižu raspoloženje i uspešno se bore protiv upala. Telo ne može samo proizvesti omega 3 masne kiseline i zato je veoma važno da ih unosite putem hrane.

Za unos omega 3 masnih kiselina dovoljne su dve šnite raženog hleba sa konzervom tunjevine, šoljom spanaća, šoljom smeđe riže. Na kraju se zasladite bananom.

8. Magnezijum

Ako ste pod velikim stresom i nedostaje vam sna, nedostaje vam i magnezijuma.

Ovaj mineral je važan za preko 300 biohemijskih reakcija u organizmu. Poboljšava zdravlje kostiju, poboljšava san i jača imunitet. S druge strane potpomaže regulisanje šećera u krvi i olakšava simptome PMS-a.

Za magnezijum dovoljno je da dnevno pojedete oko 85 g ribe iverak, šolju smeđe riže, šolju barenog spanaća ili jedan red tamne čokolade.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...