Menu 

Detoksikacija znači novi život, vitalnost i energičnost. Sve su to reči koje savršeno opisuju prolećno čišćenje da svom organizmu date vetar u leđa pripremite ga prolećne i letnje aktivnosti. Donosimo vam savete za detoksikaciju organizma.

Da biste toplije dane dočekali prepuni energije i spremni za nove aktivnosti počnite sa čišćenjem vašeg tela od nakupljenih otrova. Iako je limfni sistem veliki mehanizam za detoksikaciju, obično mu je potrebna mala pomoć da bi organizam oslobodio toksina na pravi način.

Evo kako da mu pomognete.

lista maslačka

Odstranite otrove biljkama

Limfni sistem bi trebalo da je glavni ključ detoksikacije jer njegova primarna funkcija jeste da prenosi otpad od ćelija do krvotoka pa sve do organa za eliminaciju. Kad su limfne tečnosti pomalo spore, limfni čvorovi postaju zapušeni i gube sposobnost filtriranja. Bez rutinskog ispiranja limfnih čvorova, toksini ostaju zarobljeni u telu što dovodi do mnogih bolesti.

Preporučujemo biljke koje pomažu u detoksikaciji, a to su listovi maslačka, ehinacea, crvena detelina i koren čička. Jedite ih u svežem obliku ili pripremajte zdrave čajeve.

Detaljno čišćenje

Da biste u potpunosti očistili organizam, na neko vreme iz upotrebe potpuno izbacite šećer, proizvode od belog brašna, brzu hranu, industrijski prerađenu hranu i mesa, pesticide, hemikalije, konzervanse kao i sve zagrejane masti i ulja.

trambolina

Pijte onoliko vode koliko možete, bez da se silite. Jutro umesto kafom započnite sa sveže isceđenim sokom od jednog limuna i pola čaše vode ili sa čajem od lista maslačka koji ne izbacuje kalijum iz organizma, ali veoma uspešno stimuliše rad jetre. Ovaj čaj možete piti tri puta u toku dana.  Svakodnevno jedite organski uzgojene krastavce koji su sjajno sredstvo za detoksikaciju zbog količine vode koja se u njima nalazi.

Krećite se!

Najgora stvar koju možete uraditi svom telu jeste da se ulenjite i da se ne krećete dovoljno. Kretanje potpomaže limfnom sistemu i tečnostima da se bolje kreću, cirkulišu organizmom i uspešnije izbacuju otrove. Ukoliko se ne krećete možete imati akumulaciju tečnosti u organizmu što utiče na zdravlje srca i pluća. Šetajte, trčite, skačite na trampolini…

krastavac organski

Jedite pravu hranu

Pojedine namirnice pomažu telu da odstarni višak tečnosti. Na prvom mestu tu je krastavac koje je odličan izvor kalijuma, vitamina B , fosfora i magnezijuma. Zelena salata sadrži vitamin A i C. Spanać je sjajan izvor kalcijuma i ne podstiče proizvodnju šlajma kao mlečni proizvodi.

Terapija vodom

Zamenite kupanje u kadi tuširanjem naizmenično hladnom i toplom vodom svega pet minuta tokom svakodnevnog tuširanja. Na taj način stimulišete telo i cirkulaciju u limfnom sistemu, a može delovati i kao sjajna masaža koja podmlađuje. Može li bolje od toga?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ukoliko ne vežbate i ne marite za zdravu ishranu velike su šanse da će se to u kasnijim godinama odraziti na vaše zdravlje. Sada možete i proveriti koliku ste štetu napravili svom...