Menu 

„Eco friendly“ način života više nije trend već preka potreba, jer smo planetu Zemlju svojom nepažnjom doveli u kritično stanje. Naučite kako da napravite „eco friendly“ dom, a pritom i uštedite novac.

Na sijalice odlazi punih 11 odsto od ukupnog računa za struju. Najednostavniji savet koji vam mi možemo dati jeste da gasite svetla za sobom i tako naučite svoju decu. S druge strane postoje ekonomične sijalice koje štede struju, a najviše ćete uštedeti ako ugradite svetla koja se automatski pale i gase uz pomoć senzora na pokret.

Na kućanske aparate nam odlazi 18 odsto od ukupno potrošene električne energije, ali i to možete smanjiti. Možete, na primer, veš mašinu namestiti da pere hladnom vodom, jer grejanje vode dodatno troši energiju,  a umesto u sušilici veš sušite na vazduhu.

Mašinu za pranje suđa palite samo kad je napunjena do vrha i to tako da namestite sušenje vazduhom.

Čak i kad nisu upaljeni, elektronika, televizori, računari, crpe energiju. Ako ne želite da ih svako veče isključujete iz struje kupite produžne kablove koji na sebi imaju prekidač. Jedan od načina da uštedite novac i energiju jeste da obnovite vašu belu tehniku. Svi aparati stariji od 10 godina troše puno više struje i imaju puno manje opcija.

Verovatno polovina potrošene struje odlazi na grijanje i hlađenje, što vazduha što vode. Leti klimu nemojte nameštati ispod 25 C, a zimi ne više iznad 20C. Ovi postupkom uštedećete čak 10 odsto električne energije.

eco friendly

By: James

Kad su u pitanju bojleri, neka vam termostat bude namešten na ne više od 50C, i kupite tuš bateriju s manjim protokom, jer ćete na taj način štedeti toplu vodu.

I na zaboravite reciklirati i koristiti papirne ili platnene kese za kupovinu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar