Menu 

Srebrna ribica je vrsta insekta, koji se zavlači u mračna i vlažna mesta u kući. Ovih podmuklih insekata se možete rešiti sa nekim kućanskim preparatima.

Ovi, oku ne tako prijatni, insekti “goste” se papirom, lepkom za tapete, pa i zidovima. Zato ih možemo naći i iza tepeta, pa i među starim knjigama u podrumu, pod tepisima, … Posebno vole podrume, kupatila, odvode. Poželjno je da ova mesta proveravate s vremena na vreme detaljno, jer se srebrne ribice mogu odomaćiti, namnožiti i napraviti dugoročnu štetu.

Najčešće ih možete “uhvatiti” noću, nisu nešto mnogo opasni, ali mogu uništiti knjige, novine i drugi papir, odeću, … Moguće da ih pronađete i među žitaricama, kukuruznim brašnom, šećerom, … Vrlo su izdržljive. Prema nekim istraživanjima mogu preživeti bez hrane i do godinu dana.

insekt srebrna ribica

Možete ih se rešiti za kratko vreme, ali ne svih insekata, jer jajima, koja su oni položili, treba i do 2 meseca da se izlegu, pa možete imati novu najezdu. Borba može trajati duže. Budite spremni i pripravni. Jaja možete smanjiti jednim delom usisvanjem, posebno oko mesta gde bi se ove “ribice” mogle gnezditi. Vrećice iz usisivača morate odmah baciti u smeće i daleko od kuće.

Ako ste primetili da ih imate u kući odmah preduzmite mere opreza. Hranu držite u dobro zatvorenim posudicama, a ako mislite da su vam u knjigama napravili leglo, upakujte ih u vrećice i zamrznite na nekoliko dana, da biste ubili jaja.

Konkretni recepti

insekti mlatlicaOvi insekti, kao i mnogi drugi, ne vole pepermint i eukaliptus, pa je poželjno da povremeno koristite ova eterična ulja ili sredstva sa mirisom. Loviti ih možete gotovo kao i miševe – u velike tegle. Uspite u njih malo zobenih pahuljica, pa ih samo stavite blizu knjiga ili u podrum, gde se insekti okupljaju. Oni će ući u teglu, ali neće moći da izađu.

Mešavina šećera, brašna i boraksa može pomoći. Uzmite ¼ šolje šećera, ¼ šolje brašna i pola šolje boraksa. Sve pomešajte, pa pospite po mestima gde se srebrne ribice kreću.

Kao otrov za ove insekte može poslužiti mešavina pire krompira i alum ili stipse u prahu (obično ga možete naći u paketima prve pomoći). Od ove mešavine pravite kuglice, pa ih stavljate u podrum i kod odvoda, na mesta gde se insekti pojavljuju.

Oterati ih možete i sa nekim začinima i biljčicama, koje obično deluju i na druge insekte: lovorov list, gorka so, karanfilići, cimet, eukaliptus, ruzmarin, zrnca bibera, kora krastavca, …

Pročitajte i koji su to Prirodni sprejevi protiv komaraca i buba.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Eko End

  Dezinsekcija silverfish-a predstavlja uništavanje ovih insekata na odredjenom predelu. Uništavanje srebrne ribice sa insekticidima je najzastupljeniji metod. Primenjuje se metoda prskanja sa pumpama niskog pritiska pomoću kojih preparati mogu da prodru u sve pukotine i ivice.
  Ovaj metod ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ljudi ili kućnih ljubimaca.
  Postoje razne alternativne metode – uradi sam (sprejevi, praškovi,razna sredstva za dezinsekciju…) koje ne mogu da garantuju potpuno suzbijanje ovih insekata.

 2. Sasa

  Mreza je najbolja za komarce ali kako se izboriti sa ostalim insektima.Ruzmarin i menta imaju dejstvo na razlicite insekte to sam znao ali prakticni saveti koje sam procitao u ovom odlicnom tekstu edukacije ce mi pomoci da izadjem na kraj sa nekim nepozeljnim insektima.

 3. insekti u kuci

  Ovi insekti bas grozno izgledaju. Ne znam kolika je steta koju mogu da naprave, ali ruzno ih je videti.
  Jos kad procitam da ih je tesko istrebiti… a mislila sam da su misevi najgori i da deratizacija resava sve probleme u kuci.

Napišite komentar