Menu 

Bilo koju sliku isprintanu laserskim štampačem možete preneti samo uz pomoć acetona na tkanine, drvo, papir, pa i na mnoge druge materijale. Sa LifePressom saznajte kako.

Na kreativnom blogu Tickingandtoile pronašli smo zanimljiv tutorijal kako da prenesete sliku sa papira na jastučnicu. Međutim, ovo je samo jedan u moru primera.

Kada pronađete fotografiju koju želite da prenesete, recimo, na majicu, ili na jastučnice, posteljinu, na drugi papir potrebno je da je prvo isprintate laserskim štampačem (ukoliko ga nemate, možete ga pronaći u bibilotekama, knjižarama ili fotokopir radnjama). Naravno, morate imati na umu da će se preslikati naopačke, pa zato posebno pazite sa slovima, a sliku možete pripremiti pre štampe u Photoshopu.

Sliku stavite na površinu na koju je želite preneti (ravna, bez kvržica, ako je u pitanju platno, onda – opeglano). Pazite da sliku ne pomerate. Pripremite aceton i kuglice vate. Aceton treba biti 100-odstotni, bez dodataka, boja i mirisa. (testirajte deo materijala pre nego nastavite sa projektom). Aceton možete nanositi i četkicom.

Pošto aceton brzo isparava radite preslikavanja u delovima. Kuglicom vate nanesite aceton preko papira i kašikom ili staklenom bocom pritišćite i lagano trljajte da biste preneli sliku. (Pritiskate čvrsto, ali ne prejako da ne poderete papir). Možete dodavati još acetona ako mislite da se slika nije baš najbolje prenela.

preslikavanje7

Kada ste završili, kada ste naneli aceton preko cele slike i preneli je laganim trljanjem, možete je skinuti lagano, kao da odlepljujete. Nećete dobiti savršenu sliku, već neku retro verziju.

Pronašli smo i primere kako su neki blogeri radili preslikavanje samo uz pomoć pegle (umesto acetona samo su prelazili zagrejanom peglom preko slike). Nismo sigurni kako to zaista deluje. Kada isprobate, javite nam kako vam je uspelo.

Pogledajte i video na koji način da prenesete sliku na tkaninu uz pomoć acetona:

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Petra Markus

    Odlična ideja!
    Može li se tako ukrašena tkanina prati bez da se uzorak uništi? :)

Napišite komentar