Menu 

Čim temperature malo padnu, a virusi i gripe polako počnu sa svojom torturom jedan od glavnih saučesnika u bespoštednoj borbi protiv prehlada svakako bi trebalo da bude beli slez.

Vekovima unazad beli slez važi za jednu od najlekovitijih biljaka na planeti što ni malo ne čudi jer nam on olakšava iskašljavanje, ublažava simptome astme, jača nam imunitet, a veruje se da se pomoću njega leče i mnoge kožne bolesti.

sljez2

Beli slez poreklo vodi iz istočne Evrope i zapadne Azije, a danas je on rasprostranjen širom planete zemlje. Njegova lekovita svojstva su zaista velika, a razlog tome leži u bezbroj supstanci koje sadrži a koje su veoma dobre za naše zdravlje. Nabrojaćemo samo neke od njih: betain, asparagin, eterična ulja, biljna vlakna, masti, pektin, saharoza, fosfati, ugljeni hidrati…

U prirodnoj medicini se najčešće koristi koren belog sleza koji se vadi u proleće ili ranu jesen, odmah nakon cvetanja. Koren se dobro očisti, preseče popola po sredini, a zatim suši u rerni na 40C.

Koren belog sleza najčešće se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme, upale grla i blažih oblika upale pluća. On ima neverovatnu mogućnost da potpuno rastvori sluz i podstakne iskašljavanje. Veoma je blagotvoran, a mogu ga koristiti ljudi svih uzrasta. Čak i bebama starim svega nekoliko dana za zapušeni nosić se preporučuje ništa drugo do čaj od belog sleza. Pored respiratornih infekcija beli slez potpomaže i lečenje akni, čireva, bešike, ekcema, zatvora, grčeva u želucu i otežane probave, infekcija očiju i kože.

U slučaju kožnih obolenja koren belog sleza se melje, meša sa vodom da dobijemo pastu koju koristimo kao oblog za ekcem, rane, posekotine, čireve i psorijazu.

korijen

Sirup od belog sleza

Potrebni sastojci:

 • 2 limuna
 • 200 g šećera
 • Dve kašike sušene žalfije
 • Dve kašike anisa
 • Dve kašike korena belog sleza
 • Dve kašike lanenog semena

Limun isecite na kockice i stavite u šerpicu, dodajte sve biljke i šećer, zalijte sa 2 dl vode i stavite da se kuva 20-ak minuta. Kad je sirup skuvan, skinite sa šporeta, ostavite da se ohladi, pa ga procedite kroz gustu gazu.

Deca mogu uzimati tri kašičice dnevno ovog sirupa.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. branko joveski

  koliko puta na da se pie id ovoga sirupa i koliko ml.,.posle jela ili prije jela

 2. Bogi

  Za nosic deci a i odraslima najbolje je prokuvati so u vodi i te kapi stavljati. U Holandiji samo to preporucuju, a ne daju kapi za nos jer ostecuju sluznicu, pa se vremenom izgubi culo mirisa.

 3. Mirjana Vukmirovic

  Beli slez je odlican za sluznicu grla ali ne i nosa / proverite sa doktorom baš kad su upitanju male bebe/

Napišite komentar