Menu 

Nar je vrlo moćna i cenjena voćkica, odličan je za srce i krvne sudove i veruje se da ima najjače antioksidante od svog voća.

Oduvek je bio simbol zdravlja, plodnosti i dugovečnosti. Bogat je flavonoidima i polifenolima, snažnim antioksidantima, koji vam daju zaštitu od srčanih bolesti i raka. Samo jedna čaša čistog soka od nara ima više antioksidanata nego što imaju crveno vino, zeleni čaj, borovnice i brusnice. Pun je Vitamina B, kalijuma i folne kiseline.

Ko bi trebao konzumirati više nara?

Svi oni koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima (ili predispozicije za te bolesti), visok holesterol, zakrčenje arterija (u ovom slučaju je posebno delotvoran), …

Neka istraživanja su pokazala da je nar više nego odličan u sprečavanju razvoja raka dojke, raka prostate, raka debelog creva, leukemije, tumora, … Uz to sadrži komponente koje podižu nivo serotonina i blagotvorno utiču na one depresivne i anksiozne.

nar

I druge dobrobiti

Pored soka i svežeg nara u prodaji je ulje ove voćkice, koje je, takođe, vrlo korisno, posebno za kosu, nokte i protiv zanoktica. (Razređeni sok nara je, recimo, odličan za masnu i oštećenu kožu). Ulje semenki nara možete naći u apotekama i bio šopovima, samo gledajte da kupujete čisto, 100-odstotno ulje, jer neke kompanije prodaju i mešavine.

nar u casamaKako ga koristiti

Sok možete pronaći u svako doba dana, ali ne i voćkice. Ipak, možete ih čuvati u plastičnim vrećicama u frižideru i do 2 meseca. “Mrvice” ove voćke odlično se slažu uz sveže salate, obogađuju ih i bojom i ukusom.

Sok može poslužiti i kao vodica za ispiranje usta, jer ima antibakterijska svojstva. Razredite sok sa vodom u odnosu 1:3 i sa tim ispirajte usta par minuta pre pranja zuba.

A ako vas zubunjuje kako se to semenke/”mrvice” vade iz nara, pogledajte ovaj video:

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar