Menu 

Do sada smo obično birali između belog ili crnog hleba, a sada u ponudi imamo i ljubičasti. Zašto je toliko popularan, od čega je napravljen i da li bi ga trebalo konzumirati saznaćete ako nastavite sa čitanjem.

Profesor i naučnik Zhou Weibiao iz Singapura je izumio njazdraviji hleb tako što je u obični hleb ubrizgao ljubičasti pigment antocijanin koji se inače nalazi u crnoj riži. Ovaj pigment koji je ujedno i antioksidant se nalazi u namirnicama poput borovnica i ljubičastog kupusa, a izaziva hemijsku reakciju koja usporava apsorpciju skroba u organizam.

Rezultat ovog eksperimenta je mekani, sunđerasti hljeb, neobične boje za koji mnogi kažu da je nova super hrana.

Ljubičasti hleb je beli hleb

Možda izgleda potpuno drugačije, ali ljubičasti hleb je u stvari isti kao i većina vekni koje svakodnevno kupujete u pekarama i prodavnicama. Samo testo sadrži isti broj kalorija i jako malu količinu vlkana i B vitamina. Korištenjem primarno prerađenih žitarica škodite sopstvenom zdravlju na duge staze, povećavate rizik od srčanih obolenja, dijabetesa i smrtnosti. Uprkos svemu još uvek je previše rano da bi se potvrdilo kako dodani pigmenti poništavaju sve ono loše koje se nalazi u hlebu i zbog čega bi ga trebalo izbegavati.

Ipak postoji proveren način pomoću koga ćete usporiti otpuštanje skroba u organizam te smanjiti rizik od metaboličkih obolenja, a to je da jedete više integralnih žitarica. Gotovo na svakom koraku možete kupiti hleb napravljen od 100 odsto integralnih žitarica, uglavnom je ugodnog, zemljanog ukusa i ne morate biti naučnik da biste ga napravili sami.

Donosimo vam i sjajan recept za integralni hleb, koji ćete bez problema napraviti u svom domu.

Potrebni sastojci:

  • 2 1/2 šolje integralnog brašna
  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika pšeničnog glutena
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice suvog kvasca

447124547_3702e64d7f_o

U veliku posudu sipajte 2 1/2 šolje hladne vode, dodajte kvasac, so i med pa sve dobro izmešajte. Nakon toga ubacite brašno, ovas i gluten pa umesite varjačom, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da nadolazi preko noći, najmanje 10 sati.

Sutradan, testo premesite, stavite na tepsiju, oblikujte u loptu, prekrijte folijom i ostavite još 1-2 sata. Nakon toga uključite rernu da se greje na 220 C. U rernu stavite šerpu sa poklopcem da se greje 20 minuta, izvadite je iz rerne. Pažljivo prebacite testu u šerpu, napravite nekolito rezova po hlebu, poklopite i stavite da se peče 30 minuta, nakon toga otklopite i ostavite da se peče još 20 minuta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar