Menu 

 

Spavajte dovoljno, jedite zdravo, “istrenirajte” mozak podsetnicima, beležite stvari u notes, … Pa, da i ovo vam može uveliko pomoći. Ali, tu su i druge stvari.

Spremni smo na mnogo toga da prestanemo biti zaboravni. Nije reč samo o starijim ljudima, svako od nas je iskusio period u kome smo zaboravljali na zakazane sastanke i obaveze.

momak razmislja

Hrana

Među hranom i pićima koja poboljšavaju memoriju ističu se: bobičavo voće, omega 3 masne kiseline (riba, poput lososa), kakao i, piće, koje obraduje mnoge ujutro – kafa.

Bobičavo voće (oko pola šolje svaki dan) može da odgodi alchajmerovu bolest i za 2,5 godine. A kada je u pitanju kakao, posebni antioksidanti koji se u njemu nalaze pomažu vam da poboljšate pamćenje. Pijte šolju toplog mleka sa 1 kašikom kakaa ili ga dodajte kafi. Jedite tamnu čokoladu, ali onu sa 70 odsto udela kakaa.

Neki stručnjaci smatraju da kafa (obavezno sa kofeinom) ima neke sastojke koji štite mozak. Preporučuje se u tom slučaju oko 2 šoljice dnevno.

Kako su omega 3 masne kiseline vrlo važne protiv raznih upala i za opšte zdravlje preporučuju se starijim ljudima posebno. Jedite 2 do 3 riblja obroka, posebno ribu bogatu ovim uljima ili uzimajte kapsule omega 3.

razmisljanje devojka

Neobični potezi

Jedno prošlogodišnje istraživanje donelo nam je zanimljive podatke. Verovatno će biti prvenstveno korisno studentima. Naime, pokazalo se da ako stišćete desnu ruku u šaku tokom učenja bolje ćete pamtiti, a ako kasnije (recimo na testu) želite da se setite naučenog stišćite drugu, levu ruku u šaku.

Žvakanje žvakaće gume pomaže takođe. Drži vas fokusiranima i poboljšava memoriju (posebno kratkoročnu).

Šetnja i spavanje

San nam ne donosi samo odmor. Mozak tada nije “na paši”. On radi. Sređuje sav onaj nered koji smo napravili prikupljajući razne potrebne i nepotrebne stvari tokom dana. On radi na našoj memoriji – slaže knjige događaja, reorganizuje ono što se dešavalo kada smo bili budni, pa tako bolje i zapamtimo stvari.

Zanimljivo je i da, ako vam je važno da naučite da svirate klavir, recimo, najbolje je da pustite neki klavirski koncert dok spavate.

Tome dodajte šetnju (bar 10 do 15 kilometara sedmično) i imaćete bolje pamćenje u starosti. Zato pravac šetnja i onda na spavanje.

Zdrave navike

Prestanite da pušite. Pored niza štetnih posledica po naše zdravlje, pušnje utiče i na memoriju, oštećuje je. Ako ostavite cigarete mozak će se vratiti u normalno funkcionisanje.

I višak kilograma utiče na pamćenje, ali i to možete popraviti. Samo se potrudite da izgubite nekoliko kilograma ili da jednostavno ostvarite vašu preporučenu kilažu.

Facebook i računar

obuzet mislimaIako ne preporučujemo “treniranje” mozga na društvenim mrežama istraživanja su pokazala da nam postovi na Facebooku osvežavaju pamćenje i da ih bolje “primamo” i pamtimo nego kada informacije dobijamo putem knjiga, štampe, pa i čitanja lica sagovornika. To je verovatno zato što su “tvitovi” i postovi na Facebooku kao pojednostavljene informacije – napisane pristupačnijim jezikom. Uz to, tu su i tračevi, koje mnogi rado iščitavaju.

S druge strane preporučuje se da računar odgurnete od sebe. Isključite ga, ali i smartfone, tablete i telefone i samo sedite u tišini. Kada dokoličarite mozak još uvek radi na nekim važnim stvarima, samo može da se bolje tome posveti.

Ruzmarin

Ova biljka je zaista cenjena kao prava “pametnica”. Udisanje ruzmarina ili ulja ruzmarina dugoročno poboljšava memoriju i pomaže vam da se lakše setite nekih stvari kada vam je to potrebno. Pročitajte više u tekstu Ruzmarin za “pametniju glavu”.

Članak
Naslov
Iznenađujući i jednostavni trikovi da poboljšate pamćenje
Opis
Nisu samo trikovi za “vežbanje mozga” ti koji će vam pomoći da poboljšate pamćenje. Rešenje se krije i u drugim zanimljivijim predlozima.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar