Menu 

Još uvijek se vode rasprave između stručnjaka o tome da li su mobilni telefoni štetni po naše zdravlje. Gdje god da je istina, vi se ipak vodite savjetima za sigurniju upotrebu mobilnog telefona.

Mobilna telefonija napreduje iz dana u dan. Međutim, sve češće nam iskaču upozorenja o zračenju koje je vrlo štetno. Neki pretjeranu “vezu” sa mobilnim telefonom (stalno korišćenje, spavanje u blizini telefona i slično) povezuju sa povećanim rizikom od raka, tumora mozga i oštećenja DNK.

U Izraelu, Francuskoj i još nekim zemljama savjetuju roditelje da ne daju djeci mobilne telefone, pa čak na nekim mjestima kače i znake upozorenja, organizuju kampanje.

Savjeti stručnjaka:

  1. Deca i mlađi od 20 godina ne bi trebalo da koriste mobilne telefone uopšte ili bar ne često.
  2. Držite telefone isključenima kada vam nisu potrebni.
  3. Kada su uključeni ne nosite ih u džepovima i uz tijelo (poleđinu telefona, sa strane gdje se nalazi baterija, posebno držite što dalje od tijela).
  4. Trudite se da koristite telefone samo kada je signal najjači, jer kada telefon “traži mrežu” vi ste izloženi većem zračenju.
  5. Radije pišite poruke i koristite internet opcije nego direktne razgovore.
  6. Držite telefone dalje od trudnica i male djece.
  7. Postoje okviri za telefone koji pojačavaju signal, a smanjuju nivo zračenja. Ako ih pronađete u prodaji, nabavite ih.
  8. Kada telefon ne koristite često ili kada su djeca u blizini stavite ga na opciju – režim letenja avionom.
  9. Kada pričate na telefon poželjno je da koristite slušalice – sigurnije je.

Šta mislite – da li su ovi savjeti pretjerani?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!