Menu 

Iako živimo u 21. veku postoji veliki broj žena koje i dan danas veruju u bapske priče posebno kad je reč o trudnoći i bebama. Mi smo za vas danas odabrali bapska verovanja za koja je i nauka dokazala da su istinita.

Ma koliko mi danas omalovažavali stara verovanja činjenica je da su ljudi vekovima ranije zaista živeli po tim „pravilima“ i lečili se . Iako je većina tih bapskih verovanja zaista pogrešna postoji nekolicina za koje čak i nauka tvrdi da drže vodu, a mi smo odabrali baš njih da podelimo s vama.

Dugačak porođaj verovatno znači da rađate dečaka. Većina mitova o trudnoći i porođaju su potpuna besmislica i potpuno je nemoguće znati da li nosite devojčicu ili dečaka samo na osnovu toga kako vam izgleda stomak. Ipak jedno verovanje su potvrdila istraživanja, a to je da ukoliko imate težak porođaj sve su prilike da ćete roditi dečaka. Studija koja je sprovedena nad 8000 porodilja potvrdila je da se dečaci rađaju sa nešto većom glavom nego devojčice što može otežati porođaj.

Pretople kupke oštećuju spermu. Toplina u kombinaciji sa spermom zaista nije dobra ideja, a to je potvrdilo istraživanje sprovedeno 2007. godine na univerzitetu u Klaiforniji. Muškarci kojima je sperma testirana nakon što su 30 minuta proveli u toploj kupki su imali veoma loše rezulatate, a odricanje od tople  vode je poboljšalo produkciju spermatozoida. I zato ako planirate prinovu što dalje od vrućeg tuša.

9862699433_c7ddc8dced_z

Šargarepa zaista poboljšava vid. Koliko puta su vam dok ste bili mali rekli da jedete više šargarepe jer ćete bolje videti? Trebalo je da slušate, jer šargarepa zaista ima veze sa vidom. Šargarepa sadrži beta-karoten koji potpomaže produkciju vitamina A, ključnog sastojka za zdrav i funkcionalan vid. Pored toga vitamin A smanjuje rizik od nastanka katarakte te poboljšava noćni vid.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak. Veza između omega 3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline  koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih ćelija i na taj način poboljšavaju delovanje mozga. Jedno istraživanje je čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe, mozak raste.

Sir može uzrokovati čudne snove.  Za to da konzumacija sira ili mlečnih proizvoda pred spavanje može izazvati čudne snove  se dugo verovalo da je najobičniji mit,  ali jedna studija objavljena u Velikoj Britaniji govori drugačije. Oni su testirali 200 ispitanika koji su pred spavanje jeli različite vrste sira, i većina njih je potvrdila da su imali jako čudne snove.

Žgaravica u trudnoći – znak da beba ima puno kosice. Ovo ste sigurno morali čuti čak i ako još uvek nemate decu jer gotovo da ne postoji starija žena koja u to ne veruje.  Ovaj mit su potvrdili i lekari iz John’s Hopkins bolnice u Baltimoru. Oni su sproveli istraživanje ne bi li u potpunosti pobili ovo verovanje, ali su otkrili sasvim nešto suprotno.  Oni su sami bili iznenađeni rezultatom koji je govorio da povećan nivo hormona koji izaziva žgaravicu u stvari uzrokuje rast bebine kosice.

2689335029_9a07a8ccd1_z

Med ublažava kašalj. Sada i nauka stoji iza verovanja da ćete ublažiti jak kašalj ako u topao čaj dodate malo meda i limuna. Istraživanja su čak pokazala da deca sa jakim kašljem bolje reaguju ako im se da kašičica meda nego ako popiju standardni sirup protiv kašlja. Razlog za to jeste što med ima antibakterijska svojstva i razgrađuje šlajm koji se stvara u inficiranom području. Med se vekovima ranije koristio za ublažavanje infekcija i zacelenje rana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar