Menu 

Da li je i vama višegodišnje ispijanje piva stomačne mišiće od „six packa“ pretvorilo u burence? Otkrivamo istinu o pivskom stomaku i kako da ga se rešite.

Moramo priznati da postoje pivopije koje imaju potpuno ravan stomak, a s druge strane postoje i oni koji pivo uopšte ne piju, a imaju višak centimetara u predelu struka. Saznajte više o famoznom pivskom stomaku.

Šta uzrokuje „pivski stomak“?

sixpack

Razlog za pivski stomak ne leži isključivo u pivu već u višku kalorija koje unosite, a koje se pretvaraju u stomak koji viri preko ruba hlača. Preveliki unos alkohola pa ujedno i piva se povezuje sa velikim stomakom iz razloga što kad pijemo puno alkohola, umesto masti jetra sagoreva alkohol i tu nastaje problem.

Pivo se povezuje sa debljanjem zato jer kad pijemo pivo veoma jednostavno možemo uneti previše kalorija od jednom jer samo jedno malo pivo sadrži 150 kalorija, a pored toga pivo povećava apetit jer ispira kalorije koje smo uneli putem hrane.

Zašto se masnoće nakupljaju na stomaku?

Kada u organizam unesemo više kalorija nego što sagorimo, višak kalorija se skladišti u obliku masnih naslaga. Na kojem delu tela će se masne naslage nakupiti zavisi od vaših godina, pola i hormona. Dečaci i devojčice se rađaju sa istim šablonom skladištenja masnih naslaga, ali to se sa pubertetom menja. Devojčice imaju više masnoća koje se nakupljaju ispod kože i zato su njihova problematična područja zadnjica, ruke i bedra više nego stomak.

Pivski stomak je češći kod starijih ljudi jer kako starimo unos kalorija ostaje isti, a fizička aktivnost se smanjuje pa se centimetri u struku lakše nakupljaju. Zbog pada hormona kod muškaraca u starijem dobu nastaje taj nepoželjni pivski stomak.

Kako se rešiti pivskog stomaka

čučnjevi

Vežbajte veće grupe mišića. Prioritet u vežbanju treba da vam budu vežbe visokog intenziteta, a fokusirajte se na vežbe koje jačaju noge i leđa. Što znači čučnjevi svih vrsta, prednji, zadnji, s utezima ili bez. Što više grupa mišića pokrenete to ćete više kalorija sagoreti. Preporučuje se vežbanje od najmanje četiri puta nedeljno.

Jedite dobre masti. Neka vaša ishrana bude bogata namirnicama koje u sebi sadrže omega 3 masne kiseline jer njih orgnizam ne može proizvesti. Jedite losos, avokado, orašaste plodove.

Radite anaerobne kardio vežbe. Iako se veruje da je trčanje najbolji način za skidanje stomaka postoje oni koji se ne bi u potpunosti složili. Pojedini stručnjaci kažu da trčanje sa intervalima sprinta imaju puno bolji učinak od samog trčanja. U 10-12 minuta možete odraditi 10 sprintova tako da vam ni nedostatk vremena ne može biti izgovor.

Ne menjajte kalorije iz hrane, kalorijama iz piva. Nije tajna da pivo sadrži popriličan broj kalorija, ali potpuno je pogrešno misliti da njima možemo zameniti kalorije iz hrane. Jedite više malih obroka u toku dana kojeg ćete započeti doručkom.

Ne odričite se piva. Pojedina istraživanja su pokazala da pivo smanjuje nivo stresa, a visok nivo stresa može biti jedan od razloga zbog kojih imate taj pivski stomačić.

Nema ništa loše u tome da popijete jedno ili dva piva povremeno ako se pridržavate svih ostalih smernica i ne prelazite granicu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar