Menu 

Jedna od prvih veština koju svako dete savlada je samostalno jedenje, to može dovesti do toga da dete samo kontroliše šta će jesti, odnosno da odbija hranu. Evo šta u takvim situacijama da uradite.

Većina roditelja ostane zatečena kada njihovo dete koje je do dve godine jelo apsolutno sve odjednom bira šta će jesti i odbija većinu namirnica. Zna se desiti da dete nedeljama jede svega nekoliko jela koja mu se sviđaju, a sigurni smo da je malo roditelja koji se sa tim nisu susreli. Nakon toga obično se desi da promene mišljenje pa pređu na druge dve-tri vrste jela i tako u krug. Ali, ne treba da brinete jer je ovakvo ponašanje svojstveno deci vrtićkog uzrasta.

Šta možete uraditi?

123824598_f84978a3ac_z

Vašem detetu je u ovakvim trenucima potreban podsticaj, na prvom mestu, u vidu redovnih obroka i zdravog izbora jela i ne mnogo više od toga. Stručnjaci kažu da to da li će i šta dete jesti ovisi samo i jedino o detetu. Može se desiti da dete jedan dan najnormalnije jede sve, a već sledeći dan neće da jede ništa. Umesto da se fokusirate na to kako dete nije jelo ništa jedan dan obratite pažnju na to šta je dete jelo tokom cele nedelje. Roditelji se obično iznenade kad uvide da je ishrana deteta u potpunosti van ravnoteže.

S druge strane lekar kažu da sve dok dete raste i dobija na težini roditelj može biti siguran kako njegovo dete uzima dovoljno hrane. Ukoliko ste i dalje zabrinuti, posavetujte se sa lekraom i tražite da on proceni da li dete ima dovoljnu visinu i težinu za svoj uzrast. Sigurno ćete odahnuti kad uvidite da je dete u potpunosti zdravo i da nema mesta brizi.

Evo nekoliko saveta kako da prebrodite ovaj izbirljivi period:

  • Nudite detetu raznovrsne namirnice i jela i dopustite da se dete samo hrani. Na taj način dozvoljavate detetu da bude na neki način nezavisno.
  • Nemojte pretiti niti se cenjkati sa detetom, a to je ono što svi roditelji rade. Ako želite da dete stekne zdrave prehrambene navike onda od obroka napravite pozitivno iskustvo.
  • Organizujte porodične obroke kad god imate vremena. Akd dete vidi kako stariji braća ili sestre jedu, sigurno će i ono probati iste te namirnice koje juče nije htelo ni da okusi.
  • Nipošto nemojte prestati pripremati namirnice koje dete ne voli. Deca po pravilo teško prihvataju nove ukuse i teksture, ali nemojte odustajati. Pripremite iste namirnice na neke nove načine.
  • Pripazite koliko tečnosti dete uzima pre i za vreme obroka. Previše mleka, čaja ili soka može uticati na apetit.
  • I ne dozvolite da dete jede puno slatkiša, grickalica i brze hrane jer će to svakako uticati na apetit.

4247691873_cd9f9b4862_z

Dodatni vitamini

Većina pedijatara savetuje da deci nisu potrebni dodatni vitamini ukoliko jede raznovrsnu hranu, ali ako dete ne jede dovoljne količine mesa, ribe, zeleniša možda će mu biti neopgodni suplementi gvožđa. Najbolji način da otkrijete jesu li detetu potrebni suplementi jeste da se konsultujete sa vašim lekarom.

Čak i ako lekar kaže da detetu ne trebaju multivitamini, vitamin D će mu svakako biti neophodan jer on potpomaže apsorpciju kalcijuma i fosfora što podstiče razvoj i jačanje kostiju. To znači da je neophodno da dete dosta vremena provodi napolju, a li pre svakog izlaskaobavezno dete namažite kremom koja sadrži zaštitini faktor.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar