Menu 

Malo je roditelja koji mogu pogledati svoje dete i zaista iskreno i objektivno priznati da ono ima problema sa ponašanjem i da maltretira drugu decu. Ako vam je dete u školi nasilno prema drugarima iz razreda vaša je obaveza da pokušate nešto uraditi, a mi imamo nekoliko korisnih saveta.

Saznanje da vaše dete nije baš toliko savršeno, dobro i milo je sigurno težak trenutak za svakog roditelja, ali veoma je važno da ne očajavate previše već da se bacite na rešavanje problema. Kada do njih dođe informacija da njihovo dete nekoga maltretira roditelji u velikoj većini slučajeva ne žele poverovati i to je na neki način razumljivo. Mi svoju decu poznajemo i viđamo u potpuno drugačijim životnim situacijama.

Evo šta konkretno možete uraditi , kako da prepoznate znakove i kako da utičete na ponašanje vašeg deteta.

Znaci upozorenja

18681310103_a69b38d86f_z

Nasilno ponašanje ne dolazi tek tako, iz vedra neba. Ako znate šta tražite onda ćete veoma lako prepoznati da vaše dete ima problem sa ponašanjem i da maltretira drugu decu. Stručnjaci kažu da posebno treba obratitit pažnju na decu koja su preokupirana određenim detetom, a  s druge strane ne žele s tim detetom i da se druže. Obratite pažnju da li vaše dete iz škole dolazi sa novcem koji mu vi niste dali ili sa stvarima koje nisu njegove. Takođe bilo bi dobro da neko vreme pratite njegov profil na društvenim mrežama (ako ga ima) i pregledate postoje li neki uvredljivi sadržaji i komentari od strane vašeg deteta. Ni jedan od ovih znakova ne bi trebalo na prvu loptu da se protumači kao maltretiranje, ali više njih svakkao bi trebalo uzeti u razmatranje.

Nažalost većina upozorenja od strane nastavnika ili ostalih roditelja prođu bez ikakve intervencije jer roditelji jednostavno ne mogu ili ne žele prihvatiti da njihovo dete nije onakvo kakvim ga oni smatraju.

Odmah intervenišite

Ako primetite da vaše dete ima pik na nekoga, nemate šta čekati već odmah intervenišite i odmah prekinite maltretiranje. Za početak nazovite ostale roditelje i nastavnike, obavestite ih da ste primetili šta se dešava i da želite rešiti situaciju te da vam je potrebna njihova pomoć. Otvorena komunikacija je veoma važna u ovom slučaju, jer će vam svakako biti potrebne informacije iz druge ruke. Pokušajte se suzdržati i intervenišite samo kad ste smireni, hladne glave. Na taj način pomažete svom detetu i detetu koje proživljava maltretiranje.

Zapitajte se koliko ste vi doprineli takvom ponašanju

Ovo je verovatno jedna od najtežih stavki celokupnog procesa, ali činjenica je da deca kopiraju naše ponašanje i zato budite iskreni prema sebi. Deca rade ono što su naučena i to je jednostavna istina sa kojom treba da se pomirite u startu. Deca koja zlostavljaju drugu decu obično odrastaju u domovima u kojima je takvo ponašanje na neki način normalno.

Roditelji treba da pripaze kako se ponašaju prema deci, da li iskaljuju bes zbog stresa na poslu i da li pričaju loše o ostalim članovima porodice. Treba da pazite da li koristite uvredljive reči jer deca su zaista sunđeri imaju tu moć da parvo upiju ono loše.

3531445744_ff195f5651_z

Uvek nađite vremena za svoje dete

Jedino što treba našim mališanima od nas je pažnja, ljubav i vreme koje im poklanjamo, sve ostalo što možda smatrate važnim je jednostavno nebitno. Nije tajna da većina dece koji maltretiraju svoje vršnjake na neki način emocionalno povređuju sami sebe.

Oni koji zlostavljaju obično na taj način traže pažnju, ljubav, podršku i podsticaj. Ako vaše dete nekoga zlostavlja možda jednostavno poručuje da mu treba više vaše pažnje i vremena koje će s vama provesti.

Pokažite empatiju

Emaptija se uči i o njoj morate razgovarati sa detetom, ne možete čekati da ona detetu dođe sama od sebe, prirodno. Nikako nemojte reći detetu da prestane maltretirati drugo dete, ali ako mu kažete da prestane biti zao prema nekome, možda pogodite u centar. Razgovarajte i pitajte dete šta misli kako se njegov drug oseća i šta misli o sebi kad mu ono govori ružne reči ili preti.

Stručnjaci kažu da u većini slučajeva deca koja zlostvaljaju više pate od onih koji su njihova meta i zato je važno da se time obavezno pozabavite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar