Menu 

Mnogi roditelji su sa svojim tinejdžerima prošli one dane svađanja, kada ih jednostavno nisu mogli umiriti. Evo kako da se snađete kada se vaš tinejdžer prepire sa vama.

To je težak period i za roditelje i za tinejdžere. Time što vam stalno “kontriraju” i što se prepiru oni jednim delom žele da iskažu svoju samostalnost, nezavisno mišljenje, odvajanje i jasnu razliku među vama. To čak i najmirnije roditelje može dovesti do “ludila”.

Naravno, vi ne smete planuti, morate biti na nivou zadatka; ne spuštati se na tinejdžerski nivo; držati gard osobe iskusnije i promićurnije, kao što i jeste.

Evo nekoliko saveta kako da izađete na kraj sa tinejdžerom svađalicom u problematičnim danima.

Pravila

tinejdzerka sa svadja sa roditeljimaSvaki dom, posebno sa nemirnim tinejdžerima mora imati određena, bar okvirna pravila, oko najvažnijih stvari. Većina njih se neće ni upuštati u raspravu kada već znaju vaš stav. Nema pregovora, nema prepirke. Ako su sve opcije otvorene, ako ste popustljivi, tako samo pogoršavate situaciju, jer ih navikavate da “sve može”.

Skriveni razlozi

Nije lako otkriti šta ih tera na takvo ponašanje, da im raspoloženje “skače” kao kod trudnica, ali to je još jedan “hormonski period” u ljudskom životu koji smo svi prošli. Probajte otkriti šta je pokrneulo lavinu negodovanja, šta se krije iza želje za prepirkom, da li su teme svađe samo paravan za neki veći problem, … Da li su uznemireni zbog nečeg, zbog neke situacije u kući? Da li se nešto dogodilo u školi?

“Kuliranje”

Znate kako klinci vama kažu da “kuliraju”? Pa, poslušajte ih. “Kulirajte” i vi. Ljutnju potisnite, saslušajte dete, ali se suzdržite od rasprave. Iznesite svoj stav mirno i završite razgovor. Duboko udahnite i smirite se. Tek kada ljutnja malo splasne porazgovarajte otvoreno sa detetom.

Posledice

Ako pređu granicu, što se često i zna dogoditi, morate smisliti određene kazne. Takvo ponašanje nije na mestu i deci to morate dati do znanja. Svaki roditelj poznaje svog tinejdžera dovoljno dobro da zna koja je kazna “najgora”. To je obično zabrana izlaska, zabrana korišćenja interneta, oduzimanje telefona, …

majka i tinejdzer pricaju

Smirite situaciju

Svađa i odgovaranje obično počnu kada oni nešto traže, a vi im branite ili kada ih nešto zamolite, a oni odbiju uz ružnu opasku. I ovde važi ponovo duboki udah i smirenost. Dete pozovite da sedne kraj vas. Upitajte ga u čemu je probelm, čemu takvo ponašanje? Istaknite da ćete ga saslušati, možda i prihvatiti neke želje samo ako budu mirno razgovarali, bez podizanja tona, bez prepirke. Ako dete počne da objašnjava povišenim tonom, ako počne sa ružnim rečima ponovo ga opomenite na vaš uslov. Kažite mu: možemo razgovarati mirno ili ti mogu “napisati” kaznu. Deca će, naravno, uvek pristati na razgovor i lopta se spušta. Objasnite mu da takvo ponašanje nije nikako dobro, da vi niste zaslužili da vam se tako obraća, pozovite se i na emotivnu stranu i pitajte postoje li još neki problemi za koje biste trebali da znate, možete li pomoći.

Sve prolazi

Imajte na umu da je ovo prolazan period i da će vam se kad tad vaše dete ponovo okrenuti i da će vas poštovati. Trudite se da ga, ipak, ne povredite i pokušajte da uvek budete smireni. Tinejdžersko ponašanje je vrlo promenjivo, zato probleme rešavajte dan po dan. Tu nema velikih planova, jer oni danas mogu biti rasploženi, a sutra vrlo ljuti. Ni oni čak nisu svesni šta im se dešava.

Kako se vi snalazite u ovakvim situacijama? Šta smiruje vašeg tinejdžera?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar