Menu 

Svi roditelji koji imaju više od jednog deteta su sigurno bar jednom morali rešavati sukobe među decom i glumiti mirotvorca i odmah da vam kažemo to je potpuno normalno. Mi vam danas donosimo nekoliko saveta kako da ove sukobe rešite na što bezbolniji način bez da se neko oseća zakinut.

Braća i sestre se svađaju i s tim jednostavno morate da se pomirite, a jedan od uzroka mogu biti različiti karakteri kao i razlika u godinama. Iako je rivalstvo među decom normalan deo odrastanja roditelje zaista može dovesti do ludila, a ako ste vi jedan od tih roditelja vreme je da poduzmete nešto.

Pronađite koren problema

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Deca nisu uvek najracionalnija ljudska bića, posebno ona nešto mlađa pa se upravo iz tog razloga mala svađa može pretvoriti u sukob većih razmera. Postoji nekoliko uzročnika zbog kojih deca izazivaju ovakve sukobe.

Pažnja. Jedno je sigurno, deca gotovo uvek žude za roditeljskom pažnjom i to je u većini slučajeva glavni uzrok problema. Kada u kuću stigne nova beba, starijem detetu je obično teško prihvatiti činjenicu da ono više nije centar vaše pažnje. Ponekad se roditelji i malko više fokusiraju na dete koje je bolesno ili koje ima neke posebne potrebe pa se drugo dete oseća pomalo zakinuto. Dete će pokvariti svoje ponašanje da bi privuklo vašu pažnju.

Deljenje. Većina domaćinstava nema neograničena stredstva niti budžete pa su deca prisiljena da dele stvari između sebe što može biti uzrok sukoba između braće i sestara. Odricanja od igračke da bi je ustupilo mlađem bratu ili sestri za dete može biti veoma stresno i jedan od uzročnika sukoba.

Različiti karakteri. Čak i kad potiču od istih roditelja deca mogu neverovatno da se razlikuju po karakteru, jedno dete može biti glasno i tvrdoglavo dok drugo može biti tiho i stidljivo. Pored razlike u karakterima uzrok sukoba može biti i razlika u godinama.

Dvostruka merila. Deca su kao mali detektivi ili advokati sve prate i primete svaku nepravdu koja im je načinjena. Do sukoba može doći ako se mlađe dete žali kako stariji brat ili sestra imaju više slobode, mogu sami da izlaze, da se druže sa prijateljima dok njima to nije dozvoljeno. Kad se deca osećaju zakinutima može doći i do osećaja ljubomore.

Pronađite rešenje

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Možda vas svađe vaše dece dovode do ludila ali ne bi trebalo da se mešate ukoliko ne smatrate da bi mogli da povrede jedno drugo. Pustite decu da sama reše svoje nesuglasice i ni slučajno nemojte glumiti mirotvorca. Ako se umešate izgledaće kao da favorizujete jedno dete posebno ako uvek krivite isto.

Ako su sukobi došli do tačke kada treba da se umešate onda obratite pažnju na nekoliko stavki.

Odvajanje. Odvojite decu u posebne prostorije i ostavite ih da se ohlade i smire. Ponekad je deci potrebno samo da se nakratko maknu od brata ili sestre pa da sve bude u najboljem redu.

Naučite ih da pregovaraju i pronađu kompromis. Pokažite klincima kako da reše sukob, a da obe strane budu na dobitku. Isto tako pokažite im da pronađu kompromis, pa da se obe strane odreknu nečega i da se nađu na pola puta. Nemojte glumiti sudiju već klincima samo dajte alat pomoću koga će sami rešiti probleme.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Postavite jednaka pravila za sve. Veoma je važno da sva deca imaju ista pravila i da nema izuzetaka niti odstupanja, to je ono što vi možete uraditi da se deca ne osećaju zakinuto. Neka za svu decu važi da se zadaća mora pisati pre nego se upali televizor i da se za računarom sme provesti sat vremena dnevno.

I na smom kraju pokušajte posvetiti deci posebnu pažnju, provodite vreme sa svakim detetom ponaosob i radite ono u čemu dete uživa. Isto tako ma koliko važno bilo da dete zna da deli ono ima pravo da poseduje neke stvari koje će biti samo njegove i kojima braća i sestre neće imati pristup. Obavezno im to dozvolite. I na samom kraju redovno sazivajte porodične sastanke na kojima ćete razgovarati o svim problemima koji vas muče, ali uvedite smo jedno pravilo – u toku porodičnog sastanka nema svađe, ružnih reči i uvreda i ko prvi počne biće kažnjen pa makar to bili vi ili vaš suprug.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar