Menu 

Na jedno mesto skupili smo vam sve potrebne informacije kad je u pitanju pravilna nega dečijih zubića. Od prve posete zubaru pa sve do borbe sa pojavom prvog karijesa.

Američka asocijacija zubara, februar je proglasila mesecom zdravlja dečijih zubića da bi podigli svest o važnosti dobrog oralnog zdravlja, zdravih navika kao i redovnim posetama zubaru. Veoma je važno da deci od najranijih dana usadite zdrave navike kad je u pitanju zdravlje zubića.

Pranje zubića

Čim vašoj bebi nikne prvi zubić vreme je da počnete sa redovnim četkanjem. Za početak koristite mekane četkice i sasvim malu količinu paste namenjene isključivo za malu decu. Preporučuje se da deci zubiće perete dva puta dnevno da biste uklonili sve bakterije i naslage i na taj način sprečili kvarenje. Umesto četkice  u ranom periodu možete koristiti i posebne maramice za čišćenje zubića specijalno napravljenje za čišćenje zubića i desni kod beba.

devojčica koristi zubni konac

Kad dete napuni dve godine polako ga možete početi učiti kako da samo pere zube, pažljivo ga pratite i objasnite da ne sme gutati pastu za zube. U dobi od četiri godine možete početi čistiti zubiće vašeg deteta sa zubnim koncem, a sa 8-9 godina dete bi već trebalo da sve obavlja samo.

Prva poseta zubaru

Prvi odlazak kod zubara može biti poprilično stresno iskustvo kako za dete tako i za roditelje, ali uz određnu pripremu i planiranje sve će biti u redu. Važno je da pronađete zubara koji ima iskustva sa decom, koji će dete znati opustiti, a možete se pokušati dogovoriti da za prvi put ne radite ništa već da dete samo vidi one interesantne spravice koje se nalaze u zubarskoj ordinaciji. Većina zubara danas klincima deli diplome i medalje za hrabrost što njima puno znači pa se raspitajte da li i vaš zubar praktikuje to isto.

Pojedini zubari smatraju da bi dete trebalo na prvi pregled odvesti čim mu nikne prvi zubić i da se nikako ne bi smelo čekati prvi rođendan do prvog pregleda. S druge strane postoje oni koji smatraju da pre drugog rođendana nema nikakve potrebe za odlaskom kod zubara. Na vama je da odlučite kada ćete to uraditi, ali naš savet vam je što pre bolje.

devojčica kod zubara

Pojava prvog karijesa

Mnogi roditelji se često pitaju da li je potrebno popravljati dečije zube koji će svakako ispasti. Stručnjaci kažu da je veoma važno reagovati čim se karijes pojavi da se infekcija ne bi proširila, ali se obično čeka neko vreme da dete malo poraste da je spremno na saradnju sa zubarom.

Kad dođe vreme za ispadanje zubića, dragi roditelji nikako nemojte zaboraviti na staru dobru Zubić vilu koja će uveliko olakšati taj pomalo stresan period za vaše dete. Više o dobrobiti Zubić vile pisali smo u tekstu “Da li je dobro da deca veruju u Zubić vilu”.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar