Menu 

Roditeljstvo nisu samo leptiri i cveće, postoji mnoštvo prilično neugodnih situacija kroz koje svaki roditelj jednostavno mora proći. Mi vam danas pričamo o škakljivim temama o kojima ne bi trebalo da lažete svojim mališanima.

Iskrenost je jedna od najvažnijih stavki u odnosu između roditelja i deteta. Ako očekujete da dete bude iskreno prema vama onda i vi morate biti iskreni prema deci bez obzira koliko su vam teme o kojima bi dete pričalo neugodne. Ako jednostavno ne želite da vaše dete sumnja u vas, potrudite se da na sva njegova pitanja odgovorite sa određenom dozom iskrenosti. Naravno ne morate detaljisati, ali laganje jednostavno nije opcija.

Evo oko kojih tema roditelji najčešće lažu svojoj deci, a ne bi trebalo.

Novac. Sećate li se svog detinjstva? Da li vam je bilo dozvoljeno da pitate svoje roditelje išta u vezi novca? Šta su vam govorili? Rasprava o novcu je veoma važna za decu jer ih na taj način pripremate za sve što ih u životu očekuje. Neka vaša deca znaju kad nemate novca i zašto je to tako, ali nek znaju i kad imate. Možda vam zvuči čudno da delite sve informacije u vezi novca sa vašom decom, ali to im sigurno može pomoći da stvore dobre potrošačke navike.

Kako izgledam? Svakom roditelju je njegovo dete najlepše na svetu i tu nema nikakve sumnje, ali se potrudite da svojim mališanima date iskren odgovor kad vas pitaju nešto u vezi ličnog stila i toga kako su se obukli. S druge strane bilo bi dobro da im to govorite samo ako vas pitaju. Recite da li mislite da je dobro složilo boje, na primer.

8746060977_f3556f6573_z

Smrt. Neki roditelji odluče da od dece kriju smrt bliskih osoba, ali i stručnjaci kažu da sa decom treba razgovarati i onda kad je najteže. Razgovor je bitan da bi ljudi lakše preboleli. Nemojte ništa skrivati već pomozite svojoj deci da se nose sa teškim situacijama.

Postoji li Bog? Bez obzira na to da li ste vernik ili niste, ako vam dete postavi ovo pitanje treba da budete iskreni i odgovorite i sa aspekta vernika i sa apekta ateiste. Posle toga objasnite šta je ono u šta vi verujete i zašto je to tako i pokušajte da deci ne namećete svoje mišljenje i stav. Pustite ih neka sami dođu do zaključka.

Seks. Nemojte praviti bauka od seksa jer je to sastavni deo života. Puno je važnije da svoju decu naučite kako da se nose sa emocijama, kako da se zaštite kad je u pitanju seks i kako da što lakše prebrode zbunjujuće tinejdžerske dane. Ne dozvolite da se vaša deca stide sopstvene sekusalnosti. Naučite ih neke osnovne stvari: ne diraj ljude koji to ne žele, ne diraj se u javnosti i upuštaj se u seksualni odnos samo onda kad ti to želiš i kad se osetiš dovoljno zrelo.

7322339754_04630bf4fd_z

Šta se nalazi u ovom receptu? Svaki roditelj je bar jednom pokušao sakriti da je u neko jelo stavio namirnicu koje njegovo dete ne voli. Nemojte to raditi, detetu iskreno recite šta ste stavili u jelo, a onda mu naglasite i kako vidite da mu se vsiđa i nema odustajanja dok sve ne pojede. Na taj način dete će razviti sposobnost da isproba neke nove ukuse i bilo bi šteta da im to uskraćujete.

Uvek ću biti tu. Ovo je potpuo drugačije od onoga „uvek možete računati na mene“. Budite iskreni prema vašim mališanima i nemojte im reći da ćete baš uvek biti tu kad sami znate da će to u nekim situacijama biti jednostavno nemoguće.  Dajte do znanja vašoj deci da će uvek imati vašu podršku i da ćete se truditi da im pomognete u svim životnim situacijama, ali da ćete u nekim trenucima biti jednostavno sprečeni.  Na taj način dete se neće razočaravati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar